Евтаназираха заразените с бруцелоза животни в Кочан

20:34, 30 ное 15 25 619 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Животните, които са били заразени с бруцелоза в сатовчанското село Кочан са умъртвени по хуманен начин. Това съобщиха от Община Сатовча.

От там допълниха, че евтаназията е извършена от експерти под надзора на комисия от общината, Ветеринарномедицинската служба в Благоевград и ветеринарни лекари от сатовчанско.

Умъртвяването на дребни преживни животни се налага с цел предотвратяване на разпространението на болестта. 20-те овце са част от по-голямо стадо, наброяващо над 100 глави, информираха от Областната дирекция по безопасност на храните.

От петък са в сила мерките за ограничаване на заразата. Забранено е движението на животни в и около населеното място, ограничено е коленето им и обработването на кожата. До края на седмицата ще бъдат унищожени и всички млечни продукти, произведени в стопанството, където е пламнала бруцелозата. От нея боледуват и хора, консумиращи мляко и месо от заразени животни без термична обработка.

Симптомите на заболяването наподобяват тези на грипа - висока температура, отпадналост, подути лимфни възли и т.н. От Регионалната здравна инспекция успокоиха, че до момента няма известия за болни хора. Предстоят изследвания на стопанина на стадото и неговото семейство, както и на 90 кучета в селото.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама