Над 200 000 туристи са посетили обновени по трансграничен проект обекти в „Двореца” в Балчик

15:31, 30 дек 15 25 620 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Над 200 хиляди туристи са посетили новата арт галерия „Тунела” в държавния културен институт „Културен център „Двореца” в Балчик. Това съобщи директорът му Жени Михайлова на пресконференция, на която бе отчетена работата по трансграничния проект "Трансгранично градинско изкуство по Черноморското крайбрежие". По него партньори бяха Община Текиргьол  и университет „Овидиус” в  Румъния,  Община  Балчик,  ДКИ „КЦ „Двореца” и Университетска ботаническа градина.

В рамките на проекта с ресурс от 77 000 евро културният център "Двореца" е ремонтирал два обекта , които вече функционират като арт галерия "Тунела", и културно-информационен център. Галерията за пластични изкуства е изградена в стил сецесион, разполага с модерни експозиционни витрини. Там през тази година бяха експонирани археологическата изложба "Реликвите на Калиакра", Луковитското съкровище, бяха реализирани и други културни събития. Новият културно-информационен център, който е оборудван с мултимедия, компютри и друга техника, е имал над 1000 посетители. Там е проведено и езиково обучение по чешки език.  Центърът ще работи целогодишно и ще популяризира културно-историческите забележителности по Северното Черноморие, допълни директорът на държавния културен институт.  През тази година там са работили двама доброволци – от Чехия и България. За обслужването на новите обекти е осигурен персонал от щата на ДКИ „КЦ „Двореца”. Макар проектът още да не е приключил, вече има устойчива дейност по него, посочи още Жени Михайлова.

По проекта предвидените дейности е реализирала и Община Балчик, която е закупила техника.

Срокът на проекта на два пъти е удължаван и сега е 29 месеца, като дейностите трябва да приключат окончателно в края на март 2016 г. Поради невъзможността на Университетска ботаническа градина да реализира заложените дейности, бюджетът на проекта е редуциран от 1 507 849 евро на 1 228 000 евро. Основна част от инвестицията е реализирана от румънската община Текиргьол, където парк е превърнат в ботаническа градина.  

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама