Община Плевен участва в социален проект "Приеми ме"

17:42, 30 дек 15 25 927 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Община Плевен започва изпълнението на социален проект "Приеми ме" 2015, който се осъществява чрез безвъзмездно финансиране по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" 2014 - 2020 г. Това информираха от пресцентъра на администрацията днес.

Основната цел на проект е да се усъвършенства моделът на предоставяне на социалната услуга „Приемна грижа” и да се разшири обхватът й в страната. Изпълнението на проекта стартира на 01 декември 2015г., след сключване на договор между Управляващия орган /Министерство на труда и социалната политика/ и конкретния бенефициент /Агенция за социално подпомагане/. Споразумението за партньорство между Община Плевен и АСП беше подписано от кмета Георг Спартански на 11 декември 2015 г.

Партньори са още 81 общини в страната, а неговата продължителност е 32 месеца. Дейностите ще се изпълняват при прилагането на иновативен модел на взаимодействие по отношение на планиране, управление и предоставяне на услугата, с оглед осигуряване на приемственост между постигнатите резултати по предходната схема „Приеми ме” и на целесъобразност на следващите стъпки.

Специфичните цели са да се продължи и надгради устойчив модел за развитие на заместваща семейна грижа в подкрепа на деинституционализацията на деца; да се развие иновативен модел на организация и управление по предоставяне на приемната грижа на национално ниво, с активното участие на всички общини с идентифицирана потребност от развитие на тази услуга. С приоритет ще се предоставя приемна грижа на деца до 3-годишна възраст, както и „специализирана приемна грижа” за деца с увреждания, деца и жертви на насилие и трафик и за деца - непридружени бежанци. Чрез мониторинг на предоставяната приемна грижа и извършване на оценка на въздействиетона услугата се цели създаване на сигурна и устойчива среда, стимулираща развитието на детето в приемното семейство, както и повишаване сигурността и ефективността на работещите.

Изпълнението на проект „Приеми ме” 2015 ще даде възможност да се реализират конкретни мерки, насочени към повишаване ефективността на предоставяната приемна грижа чрез проследяване на национално ниво на дейността на екипите по приемна грижа. Изпълнението на мерките ще допринесе за постигане на основната цел на Националната стратегия за детето 2008-2018 година – осигуряване на условия за ефективно упражняване на правата и подобряване качеството на живот като условие за свободното и пълноценното им личностно развитие.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама