Инцидентите на 2015 г. - убийства, взривове и катастрофи

11:46, 31 дек 15 25 511 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Спомняте ли си двете деца, които загинаха, след като бяха блъснати при автомобилна гонка край Лесидрен? А срутилия се хотел във Варна, който погреба със себе си четирима мъже? Едва ли някой обаче е забравил ужасяващата история с намереното тяло на малко дете в куфар край софийското село Пасарел. Тези случаи представляват една малка част от алманаха на трагичните инциденти в България през 2015 г.

Прочухме се в Европа

Но да започнем черната статистика с нещо, което се случи в страната ни, но получи обществен отзвук в цяла Европа. Вечерта на 15-и срещу 16-и октомври 54-ма мъже на възраст между 20 и 30 години и представящи се за афганистанци преминават незаконно българо-турската граница. На 20 километра от браздата, в района на град Средец, те са спрени от трима гранични полицаи.

„Оказана е съпротива под форма на агресия от страна на мигрантите. Произведен е предупредителен изстрел във въздуха от един от полицаите, като куршумът рикошира в моста, който е до мястото на инцидента и засяга един от чужденците“, обясни какво се е случило във фаталната вечер главният секретар на МВР Георги Костов.

И така България става едва втората страна в Европейския съюз, в която има смъртен случай на мигрант от началото на бежанската криза. Трябва да се уточни, че става въпрос за причинена от граничен полицай смърт на нелегално влизащ на територията на държавата мигрант.

Броени часове след това в България и Европа се говореше само за този трагичен инцидент. Буквално. В страната ни започна петиция за награждаването на произвелия изстрела Вълкан Хараламбиев. Други пък поискаха той да бъде отстранен от работа. Премиерът Бойко Борисов заяви от своя страна, че граничарят не е нито за похвала, нито за укор.

Убити ученици в София и Сливен

Битовата престъпност отново взе връх в живота на българите и през тази година. Няколко случая се запечатаха в съзнанието на обществото не заради друго, а заради дързостта на извършителите.

Само ден след Деня на детото 16-годишен ученик е открит мъртъв в Борисовата градина. Престъплението е извършено посред бял ден, при това в непосредствена близост до метростанцията на Националния стадион „Васил Левски“. Момчето издъхва след прободна рана в областта на сърцето.

Какви ли не версии се изказаха след инцидента. От МВР дори разпространиха запис с предполагаемия извършител на убийството. Едно обаче е сигурно – близо 7 месеца след престъплението задържан няма. Но работата продължава, както винаги се оправдава МВР.

В началото на ноември Сливен беше разтърсен от новината, че ученичка е убита в гимназията, където учи. Тя е убита от 28-годишен мъж, с когото е имала връзка, но се е разделила. В пристъп на ревност той отива в училището и пробожда няколко пъти с нож младото момиче, след което напада и новия ѝ приятел, но той успява да се измъкне само с леки наранявания.

Малко преди началото на летния сезон пък във Варна рухна хотел „Вероника“. Под руините му намериха смъртта си четирима мъже, които режат арматурно желязо за скрап. При дейността си те разрушили носещи колони и асансьорни шахти и това довело до срутването на сградата. Към момента продължава разследването на случая.

На 21 март площадката на "ВМЗ-Сопот" в Иганово е разтресена от мощен взрив. Това доведе до затваряне на обекта, докато се изяснят причините за инцидента. За щастие при взривовете нямаше пострадали. Не така обаче стоят нещата при друг подобен инцидент в Анево. Тогава при взрив на военния полигон загива американец. Сред пострадалите са двама негови сънародници и двама български граждани, единият от които е бил преводач на чужденците. Взривът на полигона на ВМЗ-Сопот в Анево е станал при планирани експериментални стрелби за изпитания на продукция.

Не на последно място сред трагично намерилите смъртта си са англичанин и българската му съпруга, които бяха затрупани от свлачище в района на Крушунските водопади. Това доведе до обстойни прегледи на земните процеси в района на едно от най-емблематичните места в България.

Мъртво дете в куфар и трагично загинал свидетел по делото „Октопод“

В началото на годината страната ни беше разтресена от изключително тежък криминален случай. Мъртво дете беше открито в куфар край софийското село Пасарел. Дни по-късно майка му също беше открита мъртва край Поморие. За основен заподозрян и за двете убийства беше обявен бащата на детето Герман Костин.

Той отхвърли всички обвинения и реши дори да дойде в България от Русия, за да докаже невинността си. До момента той продължава да е в ареста, като разследването по случая продължава.

В средата на ноември Георги Цветанов, основен свидетел по делото "Октопод", загина при катастрофа на магистрала „Тракия“. Най-вероятната причина за пътния инцидент е висока скорост.

Часове по-късно пък друг свидетел по делото "Октопод" - Пламен Устинов, беше настанен в болница, след като беше нападнат с брадва при битов скандал. През 2012 г Устинов каза, че се страхува за живота си, особено след като свидетелствал срещу Алексей Петров, който е обвинен за лидер на организирана престъпна група под наименованието „Октопод“.

Катастрофите продължават да са бич

И през 2015 г. стотици намериха смъртта си в катастрофи. Една от тях отне живота на двама служители на агенция БГНЕС. Тръгнали да отразяват 107-та годишнина от обявяването на Независимостта на България във Велико Търново колата на колегите се удря челно в друг автомобил. На място загива фоторепортерът Петко Налбантов. Часове по-късно в болницата в Ловеч издъхва и операторът Светломир Генев.

Друг подобен случай, който предизвика сериозен шум в обществото, се разигра в началото на август край село Лесидрен. При нерегламентирано състезание с коли между Филип Михайлов и Ален Асенов първият прегазва с автомобила си две деца - 16-годишните Велислава Цанкова и Марино Цветанов. Обвиняемият се е движел със скорост над 30 км/ч от разрешената в участъка. Делото вече е в съда и в началото на следващата година ще се разглежда.

В началото на октомври в тунела „Витиня“ на магистрала „Хемус“ стана катастрофа, която за стандартите на България може да се каже, че е една от най-сериозните за много години назад. В нея участие взимат над 50 автомобила, загиват трима души, а десетки са ранени. Шофьорите от злополучния инцидент твърдят, че е имало разлив на масло по магистралата и колите им са станали неуправляеми. Пътните полицаи пък обвиниха участниците в катастрофата в неспазване на дистанция и висока скорост. Близо 3 месеца след инцидента все още не е ясно какво е причинило пътнотранспортното произшествие.

Черната статистика от катастрофи с българи достигна дори северния околовръстен път на Берлин. През лятото шестима сънародници загинаха, след като микробусът, с който пътували се удари в камион с много висока скорост. Трима мъже и три жени намират смъртта си на място. Двама от пътуващите в буса пък са тежко пострадали, но поне оцеляват.    

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама