Изработката на сурвачките започва от лятото
12:35, 31 дек 15
25
568
Шрифт:
„Започвам да правя сурвачките някъде през ноември месец, но за направата им се изисква доста време, защото през лятото се прави подготовката – сушат се плодовете и лютите чушки, вълната също се подготвя. Правя ги толкова късно, защото изчаквам да окапят листата на дряна и да се появят пъпките му“, уточни Надежда Шопова.
По думите й в сурвачката трябва да има геврек, който символизира кръга на семейството – да е задружно и софрата да е богата. Лютата чушка е здравето, царевицата е хлябът и плодородието, пуканките са роенето на пчелите, сушените плодове са за плодовете, скилидката чесън е против уроки, а вълната символизира животните. Цветовете, които влага учителката в нейната сурвачка, са тези на дъгата.
„Искам всяко дете да научи българската традиция, че на 1 януари се сурвака за здраве, берекет, късмет“, посочи тя.
Учителката разказа още, че винаги, когато преподава в предучилищна възраст, с децата изработват сурвачки, като всяко дете си носи материалите от вкъщи. „Имала съм и открити уроци заедно с майките им. Боря се за запазването на традицията. Не е толкова лесно да накичиш една сурвачка. За съжаление, вече децата не сурвакат както едно време. Това може би е заради отчуждението на хората. Да, купуват се много сурвачките, обаче се сурвака само вътре вкъщи“, допълни Надежда Шопова.
Според нея вече го няма това веселие в големите градове - сурвакарите да тръгват и да се състезават коя група по-рано ще тръгне, за да обиколи селото.
Въпреки това учителката е категорична, че определено има голям интерес към сурвачките и се радва, че софиянци спазват традициите.
Добави коментар