Бургас през 2015 г. „под лупата“ на Топ Новини: Избори, мигрантско цунами, убийства и мащабни проекти

13:25, 31 дек 15 / Политика 25 1094 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Както всяка година, така и тази се оказа към своя край. Логично е всеки да направи своята равносметка и анализира случилото се през всичките 365 дни на тръгващата си 2015 г. Ще го направи и екипът на Топ Новини Бургас, който по традиция ви представя събитията, белязали черноморския град и региона.

Кого избрахме или кой избра нас

Събитията в политически живот на страната оставиха сякаш своя най-ярък отпечатък върху 2015 г. Така беше и в Бургас. Цял един месец представителите на различни политически сили „омайваха“ електората с едничката надежда да спечелят неговото доверие, това обаче май така и не стана. На изборите „2 в 1“ в Бургаско до урните излязоха под 50 % от гласоподавателите, а националният референдум претърпя пълен крах. Бургазлии пак си избраха ГЕРБ и Димитър Николов.

Кметът отличник

Бургаския кмет Димитър Николов отвя конкуренцията още на първи тур с рекордните за цялата страна 84 % от общо гласувалите. На опашката, но твърде в края, се наредиха кандидатите за кметове от НСФБ и БСП д-р Бойко Миразчийски и адвокатът Евгений Мосинов.

Кметските столове отново си заеха още Иван Алексиев – Поморие, Панайот Рейзи – Созопол, Николай Димитров – Несебър, Илиян Янчев – Малко Търново, Иван Жабов – Средец, Димитър Германов – Приморско, Георги Лапчев – Айтос, Георги Димитров – Карнобат, Васил Едрев – Айтос и Исмаил Осман – Руен. Рокади в местната власт имаше в Камено, където Желю Вардунски успя да детронира червения кмет Стефан Бонев с мощна пиарска кампания и пиперливи компромати. Съвсем неочаквано Герги Кенов сдаде кметския пост в Сунгурларе на противника си в политиката, а според добре осведомени източници и в живота - Васил Панделиев от ДПС.

ГЕРБ успя да си осигури абсолютно мнозинство в местния парламент на Бургас за четири години напред. Докато едни „ближеха рани“ заради провалените си политически амбиции и загубената всенародна любов (НФСБ и БСП), на други звездата изгря. Така Реформаторите вкараха цели четирима общински съветници, не зле се представиха АБВ и СЕК.

В останалите общински съвети в областта картината е доста по-пъстра, но ГЕРБ пак успяха да задържат позиции макар и с малки изключения.

Сериозни трусове край властовите постове почти липсваха, но пък в Бургас бяха назначени цели двама заместник-кметове. Със заповед на кмета Димитър Николов за зам.-кмет по строителството бе назначена инж. Чанка Коралска. Тя изпълняваше временно длъжността, след като Костадин Марков бе избран за депутат. От 2009 година до октомври месец т. г. Коралска бе директор на дирекция "Строителство". Като такъв отговаряше за управлението и координацията на дейностите, свързани с възлагането и реализацията на обектите от Капиталовата програма на Община Бургас.

Руска Бояджиева пък оглави ресора по европейски политики и околна среда, след като старият зам.-кмет Атанаска Николова бе поканена в екипа на екоминистъра Ивелина Василева.

Мигрантското цунами

Изключително тежко се оказа лятото на 2015 г. за българските гранични полицаи. Всеки ден криминалната хроника „бълваше“ новини за заловени бежанци, мигранти, имигранти и всякакви нелегални хора, прекрачили браздата ни. Всичко това се случваше не без помощта на „услужливи“ каналджии, които тъпчеха като сардели в леки коли и бусове прииждащите от Сирия, Ирак, но най-вече от Афганистан клети и не чак толкова за жалене хорица. Така страната ни се оказа дваж по-клета и от най-клетите мигранти, защото трябваше и трябва да плаща. Да храни с по над 30 евро на ден гладните имигранти, докато минималната работна заплата обидно наднича от джоба на българския гражданин, ако го има и не е скъсан. Но такава бе повелята европейска... България стана известна и с първия застрелян в Европа мигрант.

Един рикоширал куршум

На 15 срещу 16 октомври тази година граничният полицай Хамбарлиев стреля във въздуха под известния Аврамов мост, за да спре група бежанци, нелегално проникнали в страната. Куршумът рикошира в моста и уби единия от групата афганистанци. Няколко часа след трагичния инцидент началникът на съдебна медицина в Бургас д-р Галя Милева съобщи, че на 100 процента куршумът, убил бежанеца край Средец, е рикоширал. Междувременно в подкрепа на граничния полицай Вълкан Хамбарлиев от Средец се инициира подписка. Прокуратурата пък започна проверка дали застреляният край Средец афганистанец е бил джихадист заради слух, че той е част от щурмови отряд на „Ислямска държава”, базиран в Турция. Разследващите чакат и резултат от системата Евродак, където са изпратили негови пръстови отпечатъци. Те може да съвпаднат с тези на някой издирван в цял свят терорист.

В края на ноември апелативният прокурор на Бургас Любомир Петров съобщи, че делото за убития бежанец е на финалната права. Изчаквало се заключението на една много сложна, комплексна експертиза, съдебномедицинска, трасологична и балистична, с която категорично да се установи, че става дума за рикошет.

По официална статистика на МВР вследствие на проведените през годината полицейски операции са задържани 28 групи с общо 768 незаконни мигранти, 28 автомобила, като 8 от тях са отнети в полза на държавата. По случаите са образувани 37 досъдебни производства с 37 влезли в сила присъди. 

А иначе бежанците не спират да мигранстват по нашите ширини, макар че зимата ограничи мераците за живот в Западна(ла) Европа или поне засега.

Черна хроника – убийства, самоубийства и катастрофи

Няколко убийства, самоубийства, зверско клане, обир на айтоска банка, самоубийства  и катастрофи разтърсиха Бургаско през отиващата си 2015 г.

На 15 ноември 2015 г. в Поморие бе показно разстрелян 33-годишният наркодилър Иван Попов – Костов. Убийството стана пред страничния вход на небезизвестното заведение „Омара“, разположено на крайбрежната алея в морското градче. Човекът на Митьо Очите бе повален от 9 куршума, а тялото му лежа повече от 3 часа на паважа пред заведението. Няколко часа след екзекуцията прекият извършител на деянието бе задържан в дома си от бургаската полиция. Димитър Димитров–Бабата лежа няколко седмици „зад решетките“, след което бе пуснат „под домашен арест“ заради тежък здравословен проблем. Разследването установи, че между двамата дилъри е имало сериозен конфликт. Според отлично осведомени източници той се базирал на преразпределение на наркопазара по Южното Черноморие. Тази версия обаче досега не е потвърдена.

Двойното убийство в бургаския квартал Долно Езерово беляза края на октомври месец. Ревнив любовник застреля с ловна пушка дамата на сърцето си и нейната майка, докато жените садили чесън в двора на къщата си. Автор на кървавата драма бе 52-годишният бургазлия Драгия Радневски. Веднага след убийството мъжът бе задържан в дома си след акция на спецченгетата. Радневски бе настанен в психиатрията за няколко дни с тежка алкохолна абстиненция. Експертиза установи, че по време на убийството мъжът е бил мъртвопиян. Бургаските магистрати решиха да наложат на Драгия Радневски най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“ въпреки разкаянието на мъжа.

Зверско клане в „Славейков“. Рано сутринта на 4 юли затворник наръга няколко пъти с нож приятелката си Галина Георгиева в бургаския комплекс „Славейков“. Георги Андонов, по прякор Бабата, е излежавал присъда за убийството на баба си в Затворническото общежитие от открит тип „Строител“ в Бургас, извършено през декември 2008 година, но по време на зверството е бил в отпуск за добро поведение. В злощастната утрин на 4 юли между Галина и Георги възникнал скандал. След разпрата тя побягнала, но 28-годишният Георги Бабата я настигнал и й нанесъл над 10 удара с нож по тялото. След това мъжът избягал в родния си град Сливен и се укрил. Бабата беше заловен на следващия ден от криминалисти. Дълго време младата жена се бори за живота си в бургаската болница, но все пак оцеля. В края на октомври месец Бургаският окръжен съд прати рецидивиста зад решетките за срок от 30 години. Очаква се по делото през януари да се произнесе и Апелативният съд.

Две ромски свади завършиха със смърт през 2015 г. В началото на юли месец 42-годишният ром Димитър Колев наръга с нож в гърдите 55-годишната си съпруга Руска Каменова. Инцидентът стана след пиянски скандал в района на старата зеленчукова борса в комплекс "Славейков", където от години се намират катуните на десетки роми. Мургавите събираха пари, за да погребат тялото на Руска в родния ѝ град Сливен.

При друга ромска свада на 3 август в Поморие пък загина 45-годишният Лъчезар Иванов, след като бе прободен с нож в корема от Стоян Кусев. Драмата се разигра пред магазин „Импулс“ в морския град заради ревност. В средата на декември Кусев получи 12 години лишаване от свобода при първоначален строг режим.

Млада жена се самоуби, след като детето ѝ почина

28-годишната Жулиета Тодорова от Бургас се хвърли от новострояща се кооперация до блок 174 в к-с „Меден рудник“, след като разбра, че болното ѝ дете е издъхнало. Жената почина на място, като в якето и дома ѝ бяха намерени две предсмъртни писма. Нейна близка, която също се грижи за дете с детска целебрална парализа, разказа, че жената е била в депресия от няколко месеца заради тежкото здравословно състояние на 7-годишния си син Пресиян.

Още самоубийства

51-годишен мъж сложи край на живота си от покрива на блок 22 в комплекс „Изгрев“. Мъжът живеел на квартира в същия блок със семейството си, но от дълго бил без работа, което може да го е довело до депресивно състояние и крайното решение.

Ден преди това по подобен начин сложи край на живота си 22-годишна бургазлийка, скачайки от седмия етаж на жилището си в жк „Братя Миладинови“. В странджанското село Българи възрастен мъж се уби с ток. А 79-годишен мъж бе намерен удавен в язовир до Айтос, версията също е самоубийство.

Обирът в айтоска банка

Обирът на банката в Айтос беше извършен от двама въоръжени мъже по обед на 19 май. Те пристигнали с мотоциклет пред входа на „Уникредит Булбанк”. Били облечени с черни кожени дрехи и с каски на главите. Според разказа на очевидец първо влязъл единият вътре. Другият пушил цигара около 20 секунди навън. След като и той нахлул в сградата, се чул изстрел. Секунди по-късно обирджиите изскочили навън, яхнали мотора и отпрашили в неустановена посока. Инцидентът се размина без пострадали хора. По-късно беше обявено, че открадната сума е в особено големи размери - 55 239 лева.

Почти два месеца по-късно спецгрупа от Бургас със съдействието на ОДМВР-Варна успя да залови един от участниците в обира - 22-годишният Христо Колев, а предполагаемият съучастникът на Колев бе обявен за издирване. И двамата са от Варна. Пред криминалисти Колев направи частични самопризнания, като обясни, че със съучастника му са действали импулсивно, без предварителна подготовка. По-късно обаче се отрече от тях. Първоначалните му самопризнания били дадени под въздействието на наркотични вещества, комбинирани с алкохол. Преди две седмици Бургаският окръжен съдия Яни Гайдурлиев измени мярката на обвиняемия от „задържане под стража” в „домашен арест”.

Застреляха при лов ексшефа на Пътното в Малко Търново

Бившият директор на „Пътно управление“ в Малко Търново Златко Тончев беше застрелян по време на лов от свой колега. Инцидентът стана на 19 декември в местността Света Марина. Златко Тончев е бил на ловен излет заедно с прострелялия го 73-годишен Илия Г. Вероятно поради невнимание авджията е произвел изстрел и така е улучил ексшефа на Пътното в Малко Търново. Тончев е загинал на място.

Катастрофи, взели жертви

На 3 април след зверска катастрофа с мотори в Слънчев бряг загинаха 22-годишният Велико Попов и неговият приятел 18-годишният Васил Вълев. Виновник за катастрофата е Велико, който блъска отзад движещия се пред него мотоциклет. От удара единия мотор се забива в движещия се автомобил до него. Момчетата изхвърчат от пътя, навлизат в насрещната лента за движение, където се блъскат челно в идващия срещу тях лек автомобил.

Един от най-добрите бургаски медици загина на място при тежка катастрофа между ягуар и товарен автомобил през юни. Инцидентът стана на главния път Бургас – Приморско около отсечката за созополското село Равадиново. Д-р Стефан Геренов беше дългогодишен реаниматор в Отделението по анестезиология и интензивно лечение към МБАЛ-Бургас. Той е един от наградените лекари, помогнали при спасяването на пострадалите евреи от атентата на бургаското летище през 2012 година. Отличието е от Българския лекарски съюз. 

През август 2-годишно момченце почина следствие на тежка катастрофа край бургаския комплекс „Меден рудник“. Повече от две седмици лекарите се бориха за живота му. Тежкият пътен инцидент стана на 26 юли в района пред бившия магазин „1000 бани“. Причина за катастрофата бе несъобразена скорост от страна на майката на детето, която управлявала злощастния автомобил “Ситроен“. При катастрофата пострада и 44-годишният съпруг на шофьорката.

На 4 юни бизнесменът Веселин Балев блъсна фатално 79-годишната руска туристка Тамара Тарасова пред комплекс „Сънидей-3“, близо до разклона за несебърското село Тънково. 46-годишният Балев стана известен покрай разследването за убийството на Андрей Луканов. Той бе разпитан като свидетел, тъй като е бил съдружник във фирма "Салгир" с двама от обвиняемите за убийството на българския политик - Александър Кичатов и Юрий Кутепкин.

На 7 октомври две жени намериха смъртта си в тежка катастрофа край Карнобат. В колата беше и най-големият италиански инвеститор в България Едоардо Миролио. Инцидентът стана на автомагистрала „Тракия”, км 313 в посока Бургас. Колата катастрофира самостоятелно, като най-вероятната причина за това е несъобразена скорост. Лекият автомобил „БМВ 530 ексдрайв” е бил управляван от 59-годишния италиански гражданин Джорджио Д. В колата са пътували още 23-годишната Мария от Сливен и 47-годишната румънка Дениса, които загинаха на място.

В последния ден от октомври 32-годишен мъж почина след челен сблъсък между две коли край квартал Горно Езерово. Причината за тежката катастрофа е, че единият от шофьорите не е включил късите светлини. Вторият автомобил е предприел изпреварване и заради липсата на светлини не е забелязал насрещно движещата се кола.

На 25 април камион блъсна и уби на място на пешеходна пътека в Бургас 29-годишната Ина Симеонова. Товарният автомобил „Ивеко” връхлетял върху пешеходката на означеното със „зебра” място на кръстовище в комплекс „Братя Миладинови” в близост до магазин „Билла”. 45-годишният шофьор на камиона, който е от кв. Черно море, заявил пред пристигналите полицаи, че не е забелязал жената. Малко след инцидента пешеходната пътека беше премахната.

На 2 май лека кола блъсна и уби на място 8-годишният Стахил до езерото Вая. Момченцето е пресичало пътното платно от страна на езерото Вая в посока бензиностанция „Еко“, когато е било пометено от БМВ-то на 23-годишният Даниел Катрапелов. Вместо да спре, шофьорът натиснал газта и избягал от местопроизшествието.

В края на октомври 89-годишна жена беше пометена на бул. "Христо Ботев". На път за бургаската многопрофилна болница пенсионерката почина. Възрастната дама беше бутната от лека кола. Жената паднала на пътното платното, след което била прегазена от друг автомобил.

Една "шега" приземи полски самолет на летище Бургас

Пиян полски турист свали пътническия самолет на полската авиокомпания "Small Planet" рано сутринта на 19 октомври на летище Бургас с "шегата", че на борда му има взривно устройство. В летателната машина имаше 161 пътници, от които две бебета. Самолетът е осъществявал полет от Варшава до египетския курорт Хургада. За солената си шега Войчех Майевски бе подведен под съдебна отговорност. Първоначално Окръжният съд пусна поляка на свобода срещу 5000 лв. гаранция, но след протест на Прокуратурата, Административният съд в Бургас измени мярката в "домашен арест". В момента Майевски пребивава в жилище в бургаския комплекс "Изгрев".

На подсъдимата скамейка

Доживотен затвор за убийцата на Алекс от Поморие

На 6 март 2015 г. 39-годишната Атанаска, подсъдима за убийството на Алекс от Поморие, получи доживотен затвор при първоначален специален режим. Тя ще трябва да заплати и по 130 000 лева кръвнина на всеки от родителите на детето. Решението бе на Бургаския окръжен съд. Осемгодишната Александра изчезна на 10 април 2014 г. след училище. Тялото й беше намерено на следващия ден, скрито под леглото в квартирата на Атанаска Георгиева. Още тогава жената беше задържана.

Делото срещу Атанаска започна в края на януари тази година, като бяха изслушани множество свидетели, сред които и Северина и Светла Димитрови – сестра и майка на подсъдимата. Именно те твърдяха, че малката Алекс е била убита не от Атанаска, а Антон Петров–Тъпака. По техни думи мъжът няколко пъти влизал в таванското помещение, където живее Атанаска. Първия път бил с Алекс, няколко часа по-късно обаче се върнал с трупа на детето. Атанаска пък твърдеше, че е била изнасилена от въпросния Антон. В крайна сметка се оказа, че такова лице изобщо не съществува.

Ениз Ченгел избяга

По-малко от месец, след като Върховният касационен съд (ВКС) потвърди присъдите на виновниците за жестоката катастрофата на автомагистрала „Тракия” на 15 юни 2011 г., в която загинаха 9 човека, а други 11 бяха ранени, собственикът и управител на автобусната фирма “Ентуртранс“ Ениз Ченгел успя да избяга от българските власти. Осъденият на 10 години затвор турски гражданин бе обявен за издирване. Той е бил търсен от служители на отдел „Охрана на съдебната власт”, но те не са го открили в жилището му. В прокуратурата нямат никаква информация за евентуалното настоящо местонахождение на вече бившия шеф на „Ентуртранс” и не знаят дали той въобще е в България. Според някои информации Ченгел е заминал за родната си Турция.

Разследването установи, че причината за катастрофата е изключително лошото техническо състояние на автобуса. За това бяха повдигнати обвинения на Ениз Ченгел като собственик и управител на превозваческата фирма, на шефа на транспортния отдел Николай Точев и на шофьора Светослав Димитров. Първите двама получиха присъди от по 10 г. лишаване от свобода, а третият – 5 години.

Граничният полицай, премазал бебе в Крушевец

През август Бургаският апелативен съд реши да намали присъдата на граничния полицай Костадин Стоянов от единадесет на седем години лишаване от свобода. Стоянов бе обвиняем затова, че на 11 септември 2014 г., след употреба на алкохол и канабис, прегази 11-месечното бебе Красимира на тротоара в созополското село Крушевец. Стоянов бе признат за невинен и по обвинението, че е блъснал детето на пешеходна пътека, каквато бе първоначалната версия. Съдът намали и наложеното на граничния полицай наказание - лишаване от право да управлява моторно превозно средство, от тринадесет на девет години. Решаващо за Апелативния съд да намали наказанието е, че Стоянов е употребил алкохол малко над границата на допустимата норма, а именно 0,58 промила при допустима концентрация от 0,5.

Рижата на съд заради нападение над журналист и обиди

През декември Районна прокуратура-Бургас внесе в съда обвинителен акт срещу Симеон Стоянчов - Малката Рижа за хулиганство при опасен рецидив. На 21 ноември м. г. 27-годишният мъж побесня в съда. Бургаският бандюга крещеше яростно срещу присъстващите и сипеше ругатни и обиди като „тъпанари”, „шибаняри” и др. подобни. Качвайки се по стълбите, Рижата нападна фоторепортера Борислав Пенков. Изрита фотоапарата му, който отскочи и окървави лицето на журналиста.

Мащабните проекти, с които Бургас постави началото на модерната си история

2015 г. година донесе на бургазлии най-мащабните проекти в съвременната история на града. Самият кмет Димитър Николов призна, че отиващата си година е била една от най-тежките предвид многото проекти, с които се бе нагърбила местната администрация и заради които в морския град се наляха милиони левове.

Безспорно един от най-впечатляващите модерни проекти на Община Бургас бе Експозиционен център "Флора". Той отвори врати в края на май, като за събитието пристигнаха множество високопоставени гости начело с министър-председателя Бойко Борисов, зам.-министъра на регионалното развитие и благоустройството Деница Николова, президентът на нефтената компания "Лукойл" Вагит Алекперов и др.

Експозиционен център "Флора" е с изключително иновативна архитектура и е изграден с екологични материали, което го прави едно от най-модерните съоръжения в България. Проектът е дело на млади бургаски архитекти и е с енергоефективни модули. Флората разполага със собствена фотоволтаична централа, която произвежда електроенергия за нуждите на експозиционния център.

Фасадните повърхности са покрити с вечнозелена растителност, която се поддържа от модерна система за напояване. Част от покрива е превърнат в зелена градина, аранжирана с декоративни камъни. Архитектурата на експозиционния център е допълнена от десетки видове вечнозелени растения, а околното пространство е обогатено с красиви цветни фигури.

Съвсем наскоро „Флората“ стана и „Сграда на годината“.

Другото бижу на Бургас – автогара „Юг“, пък отвори врати само преди броени дни. Мащабният проект стартира през октомври 2014 г. и по предварителни прогнози трябваше да приключи през август тази година, но бе забавен заради отводнителни дейности. Сградата включва чакалня, офиси и устройства за купуване на електронни билети и карти, табла за информация в реално време, павилион и кафетерия, помещения за шофьори и диспечери. Със завършването на автогара "Юг" се затваря кръгът на цялата транспортна логистика. Транспортният терминал е в близост до жп гарата, пристанището и Морската гара в Бургас. 

От автогара „Юг“ вече се извършват всички курсове по направленията София, Варна, Слънчев бряг, Несебър, Поморие, Созопол, Приморско, Китен, Царево, Ахтопол, Синеморец, Резово, международните линии, както и автобусите, обслужващи градска линия № 15 – Бургас - Летището - Сарафово.

Автогара "Юг" е изградена по проект "Интегриран градски транспорт на Бургас". Той е финансиран от Оперативна програма "Регионално развитие" 2007-2013 г., чрез Европейския фонд за регионално развитие на Европейския съюз и държавния бюджет. Допълнителни средства за реализацията на проекта са осигурени от бюджета на Община Бургас под формата на собствен принос.

Суперспирката на Бургас, намираща се на бул. „Сан Стефано“, бе пусната официално в експлоатация на 13 септември. На нея спират автобусите № 1, 2 и 211 и тролейбусна линия Т2 от действащата транспортна схема на Бургас.

Централната автобусната спирка е изградена по проекта за интегрирания градски транспорт, финансиран по Оперативна програма "Регионално развитие" 2007 – 2013 г. Целта е с въвеждането на предвидената по проекта Бърза автобусна линия тя да играе ключова роля в транспортната схема на Бургас.

По предварителен план супермодерната спирка трябваше да заработи още през април тази година, но поради непредвидени проблеми с покривната й конструкция нейното отваряне бе отложено за септември.

Автобусният терминал в бургаския комплекс „Меден рудник” е друг голям проект, който бе пуснат в експлоатация съвсем наскоро. Той обслужва както автобусните, така и тролейбусните линии. Терминал „Меден рудник“ е начална спирка на Бързата автобусна линия, която свързва ж.к. „Меден рудник“ с комплексите „Славейков“ и „Изгрев“.

Терминалът представлява комплекс от съоръжения, предоставящи възможност за безпрепятствено опериране на линиите на градския транспорт. В обхвата му са включени отопляеми рампи на автобусните сектори и незаледяеми спирки. Осигурена е маркировка с тактилни плочи за всички зони, специализирани места за слизане и качване, места за изчакване на трудноподвижни хора. Пространството около сградата на терминала и автобусните спирки е проектирано така, че да осигурява на пътниците качествено обслужване и безопасност. Осигурена е добра осветеност на района, система за видеонаблюдение, достъпна среда за хора с увреждания и майки с деца.

Подземната улица в Бургас бе открита през април. Тя свързва "Генерал Гурко" и "Княз Борис", двупосочна е, а дължината й е 245 м. Новата улица е част от изпълнението на "Интегриран проект за обновяване на значими пространства в град Бургас", финансирано със средства по ОП "Регионално развитие" 2007- 2013.

Новият Брегови център на Пристанище Бургас пък заработи през август. Той бе открит лично от министър-председателя Бойко Борисов. Многофункционалното съоръжение следи за движението и състоянието на корабите по електронен път. Това ще помогне в борбата с контрабандата на гориво.

Бреговият център в Бургас ще извършва наблюдение и управление на трафика 24 часа в денонощието. В рамките на проекта се създава още Национален център за електронен документооборот в морския транспорт, наречен още „едно гише“. Той позволява всички гранични служби да получават нужната им информация от един източник. Данните, които събират пристанищните власти, ИА „Морска администрация“, „Гранична полиция“, Агенция „Митници“ и санитарните служби, вече ще се въвеждат по електронен път. По този начин заинтересованите институции и бизнесът ще могат да използват наличната информация. Това ще улесни компаниите при планиране на посещенията на корабите в пристанищата и товаро-разтоварните дейности в тях.

Друг дълго чакан проект бе отварянето на Рибарското пристанище в Сарафово. През юни и той стана факт. Бургас вече има модерно рибарско пристанище. То прилича на амфитеатър в морето и от него се разкрива гледка към Бургаския залив. Рибарското пристанище е с капацитет за над 100 плавателни съда до десет метра, 20 места за лодки от 10 до 15 метра и десет места за кораби до 20 м. На специално обособено място - покрито тържище, бургазлии и гостите на града могат директно да си закупят току-що уловена риба от местните "морски вълци". В пристанището има хелинг, осигуряващ пускането на вода и ваденето на плавателните съдове. За ремонтната дейност е изградена покрита работилница, разположена непосредствено до хелинга. В зоните за акостиране и швартоване на плавателни съдове има колонки за електрозахранване и водоснабдяване. Цялата пристанищна територия е осветена и се наблюдава от система с 29 камери и записващи устройства.

Културно-развлекателни проекти

Туристическият комплекс Акве Калиде отвори врати за посетители на 18 септември. За реставрацията на древния град Министерството на културата осигури 500 000 лева. В уникалния по рода си комплекс посетителите могат да видят реставрираната баня на султан Сюлейман Великолепни. 3D прожекция пък представя виртуална разходка от времето на траките и легендата за Свещения извор на трите нимфи, през римската епоха, кръстоносните походи - до времето на османския султан. Освен реставрираната баня на Сюлейман Великолепни, археологическата експозиция и 3D филма комплексът разполага с многофункционална сграда, информационен център и кафене. Облагороденото външно пространство предлага много възможности за отдих.

Едно от най-значимите културни събития на 2015 г. бе откриването на паметника на великия български актьор Георги Калоянчев  в морския град, което се състоя в средата на юли месец. Бронзовата фигура на обичания в цяла България актьор, изобразен в естествен ръст, вече се намира отдясно до стълбите, водещи към Летния театър, близо до паметника на неговия съгражданин и приятел Апостол Карамитев, с когото си партнираха в знаменити филми, останали в златния фонд на българското кино.

Бургаските писатели влязоха в новия си дом. Той се намира на площад „Баба Ганка“. Мащабното преустройство на старата сграда бе съгласувано и одобрено от Министерство на културата. Бургаският Дом на писателите носи името на Христо Фотев. В него има музейна част със снимки, вещи и материали, свързани с живота на легендарния поет. Обособена е представителна зала за събития и кафе-клуб. Дворното пространство е артистично, комбинирано с много зеленина. Идеята е клубът да се превърне в едно вдъхновяващо място за четящи и пишещи хора от всяка възраст.

Скейтърите в Бургас също получиха невероятен подарък през 2015 г. Новият скейт парк в к-с "Изгрев", намиращ се близо до РУМ "Велека", беше отворен през юни. Той представлява затворена система, съставена от извивки с височина от 1.2 до 1.6 метра, "spine" трансфер, няколко "hip" трансфера с различен ъгъл, "bump", 7-метров извит рейл, 4-метров извит ръб с тръба, 4-метров прав рейл. Съоръжението включва още пирамида, висока 1.2 м, състояща се от "А - frame" трансфер и рейл, 2 трансфера с наклонени, прави ръбове + рейл, баланс, голям скок, "Bump" трансфер, пирамида, висока 1.5 м. - с извит ръб. Кръгът се състои от няколко сета стълби, наклонени ръбове, рейлове, "euro gap" и виражи.

В региона се откриха пречиствателни станции за милиони левове

През октомври в Равда откриха най-голямата пречиствателна станция в Бургаска област за близо 100 млн. лева. Станцията ще обслужва 220 хил. души или осем населени места. В това число са: курортният комплекс Слънчев бряг, Несебър, Равда, Ахелой, Каблешково, Тънково, Свети Влас и Кошарица. Благодарение на съоражението ще се почистват допълнително 9 млн. кубични метра отпадни води.

Лентата на пречиствателната станция в Созопол бе прерязана от премиера Борисов и кмета на морския град Панайот Рейзи в средата на септември. Новооткритата пречиствателна станция на Созопол е част от първия етап от интегрирания проект за водния цикъл на града, финансиран от Оперативна програма „Околна среда 2007-2013“. В рамките на най-големия проект, реализиран в историята на Созопол, са положени и 41 км инженерна инфраструктура – 33, 68 км канализационна и 7,15 км водопроводна мрежа. Общата стойност на инвестицията бе над 72,8 млн.лв.

Поморие също се сдоби с пречиствателна станция през юни тази година. Модерната пречиствателна станция за отпадъчни води (ПСОВ) с дълбоководно заустване бе на стойност 32 млн. лв. Тя бе изградена като част от големия проект за цялостна рехабилитация на ВиК мрежата в черноморския град, който е на стойност 96 686 234 лв. Станцията ще пречиства отпадъчните води на 56 626 жители. Освен че ще обслужва град Поморие, ще се заустват и водите на бургаския квартал Сарафово и на летище Бургас.

Известните ни посетиха

Лошото момче на Англия взриви Бургас през август. Музикалното събитие на 2015 г. определено се присъжда на Spirit of Burgas, който тази година успя да доведе голямата звезда на британската поп сцена Роби Уилямс. Над 35 хиляди души пяха на Централния плаж в Бургас заедно с Роби. Концертът на 60-метровата сцена предизвика истински фурор и ще се помни още дълго от бургазлии и десетките хиляди фенове на "лошото момче" по света. По време на концерта Роби Уилямс изпя своите хитове Let Me Entertain You, Feel, SheТs The One, както и кавъри на великите Queen. Шоуто завърши с "My Way" като парчето просълзи артиста. По време на грандиозния спектакъл на няколко пъти Роби каза, че е впечатлен от Бургас и може би ще се върне тук отново.

И едни малко вяли протести

Едва през последния месец на годината бургаската общественост малко се посъбуди и реши да организира почти накуп няколко протеста. В един ден гнева си срещу решенията на правителството изляха майки, библиотекари и производители на домашна ракия. Серия от протестна вълна в морския град направиха и собствениците на автомобили, засегнати от новите цени на винетните стикери.

Ето така изглеждаха най-важните събития през 2015 г. според Бургас Topnovini.bg. Екипът на медията пожелава на всички бургазлии здраве, дръзновение и вдъхновение. Нека Новата година бъде мирна и щастлива за всички ни!  

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама