Варна 2015 – годината на границите

15:35, 31 дек 15 25 679 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Публикуваме годишната равносметка на журналистката Нели Кирчева, която в последните 2 години живя и работи в Белгия и Германия. Как изглежда родният град отстрани, от дистанцията на хиляди километри, до какви изводи водят паралелите между "тук" и "там" и защо "политици" като Костадин Костадинов приличат по-скоро на медицински сестри – отговорите от журналиста Нели Кирчева:

"Те не са създадени, за да ограничават нас, човеците, в представите им. Те са там, за да ги преминаваме, да търсим хоризонти, да ги прекрачваме и да се връщаме отново. Границите на нормалното човешко мислене за някои достигат до съседния двор, за други обаче са след хиляди километри, а за трети ограниченията не съществуват. Последните – това са хората на света, различни, шарени, без преднамерени чувства, просто свободни. 

Срещата с мултикултурата на Европа е понякога много забавна. Историци смятат, че именно по този начин са се родили някои от най-интересните и съдбовни бракове, други ги определят като живото доказателство, че обществата не могат да живеят изолирано и рано или късно тяхното примесване се случва. Дали чрез провокирани преселения на народи, дали чрез най-обикновени миграционни процеси, но изолирани общества просто вече няма.

В столицата на диамантите, в сърцето на Белгия, живее една от най-щастливите нации на нашето време. Там хората не само свободно изразяват чувствата и мнението си, но повечето дори не се замислят, че някъде изобщо съществува липса на толерантност. В Германия е същото, но с тази разлика, че толерантността е по-скоро наложена, но така или иначе е немислимо да обидиш някого само защото е роден на другия край на света, или пък защото е избрал да облече пола, но е оставил мустаците си да висят на воля.  

И докато Европа си диша свободно, въпреки всеобщото схващане, че тя вече се души в прегръдката на тъмните бурки, Варна сякаш успя отчасти да повдигне булото на втория си брак с ГЕРБ и да покаже на света, че съществува. Отчасти, защото въпреки всички ремонти, разкрасявания в централната градска част, пускане в експлоатация на нови транспортни линии, тя все още остава в последните класации по предпочитано място за инвестиции. 

Изключително трудният достъп до общинската администрация във Варна, за разлика от либералния подход в Германия, където посрещат от вратата и насочват гражданите, е една от първите разлики, открояващи се при стартиране на нов бизнес. За около 3 минути документите за откриване на разрешително за упражняване на дейност са готови и то само срещу 20 евро. И въпреки че немците от държавните учреждения работят до обяд с изключение на четвъртък, когато затварят в 17:00 часа, хората винаги успяват да си свършат работата. Успяват може би и защото градският транспорт обслужва пътниците навреме, а спазването на интервалите не подлежи на съмнение. Нищо общо с онази така омразна линия 148 във Варна, чиито коли са или прекомерно претъпкани или пътуват празни, когато учениците са във ваканция. Разхищението да правиш курс с десетина души на борда, обаче, може да си го позволи само община, богата като нашата. 

Доста спориха моите приятели във Фейсбук коя пейка в центъра загрозява пейзажа и коя саксия прелива от клюмнали петунии. Спориха и за нюансите на плочките по ларгото, за строителните материали, сякаш всички са завършили архитектура и имат поне 20 години стаж зад гърба си. Признавам, но най-верните привърженици на Иван Портних сложиха в малкия си джоб недоволните от проекта за градска среда и преобърнаха представите ми за пиар. Тези хора не спяха, явно и не хапваха, но успяха да накарат дори и най-черногледите да повярват, че Варна започва да се развива и дори че наистина заслужава да бъде европейска столица на младежта след две години.  

Други, отявлени опозиционери, чиито профилни снимки пък често и недвусмислено демонстрират носталгия към управлението на Тодор Живков, търсиха и намираха кусури, така както само те го могат. Хейтърското безсилие стигна непознати върхове. Бесепарите не жалиха сили да снимат дупки и дупчици, да споделят кадри на съборетини от крайните квартали на града, да обрисуват със статуси мърлящината, която и по време на тяхното управление си я имаше. 

Дори допуснах, че някой от младите бесепари бе замесен в изливането на литър веро в басейна на фонтана. И това само броени дни след като съоръжението бе открито и смая с мащаби и цветове варненци и гостите на града. Та като дойде ред на социалистите. Доста време бяхте във властта и имахте абсолютната възможност да правите водни фигурки и каквото там се сетите. Но вместо това бъркахте кални интриги в собствената си къщурка и в крайна сметка обухте ските и пуснахте по пързалката най-качествените си хора. Запазихте край вас онези, които знаят как да се нагаждат и да се подмазват и резултатът на изборите за местна власт беше повече от съкрушителен. Портних ви размаза, а вие влязохте в класациите по най-болезнено падане по пистата. Професор Анелия Клисарова със смешните 7,48 процента, като кандидат за кмет, а БСП с петима съветници в местния парламент. Но хората на Гуцанов така и не успяха да решат независима ли е или е тяхна професорката. Явно лутането не остана незабелязано дори и от едва кретащият им електорат и в крайна сметка бившият министър на образованието се превърна в жертва на малодушието, което отдавна цепи редиците на червените. Всъщност, Клисарова продължава да се радва на уважението както в лекарските среди, така и в академичните, а интелигенцията я обича. Което е доказателство, че всъщност нейният личен избор да опази себе си от подмолни игри е бил най-правилен. БСП, на практика, вече е неспасяема. 

Имало едно време едно момче от Варна, което обиколило множество партии и арести. Когато не му се получавало на избори, яхвало протести. За пореден път директорът на музея в Добрич успя да се навре в общинския съвет на Варна, този път от докторската листа. Дали Костадин Костадинов през този мандат ще бъде само в ролята на медицинската сестра, подаваща хирургическия нож на Ивайло Бояджиев, или ще го повишат в старша, предстои да разберем. Но определено Коцето, което стана печално известно като боксовата круша на бизнесмена Веселин Марешки, вече е с топло местенце в местния парламент. Хубавото в цялата работа е, че ако Марешки реши пак да го набие, знае къде да го намери. 

Във Владиславово, където кметът пък им беше един от най-работещите в страната въобще, покриващ на сто процента изискванията за отворена и достъпна администрация, взеха, че си избраха някой си Николай Костадинов от ГЕРБ. Абсолютна липса на логика, при условие че Неделчо Михайлов не само живееше с проблемите на своите съграждани, но и ги решаваше. Спор няма, че Михайлов е и един от най-земните и нормални политици, които никога не забравиха, че човечността и загрижеността са от най-важните приоритети. Но за огромно огорчение партийната кандидатура надделя над професионализма.

Проследявайки ситуацията в регионалните медии, попаднах и на коментарите за този странен избор. Загатваше се за подправени бюлетини, изтъргувани гласове, продадени души... Все още съм убедена, че това не беше избор, а по-скоро цел, постигната със солидни средства. 

Точно в деня на изборите за пореден път в моя 42-годишен живот осъзнах, че ние, българите, не ценим умните, възприемчиви и работещи сънародници. Напротив. Ние такива ги мачкаме, изхвърляме и на тяхно място охотно каним неграмотни, мързеливи и податливи на манипулация. Защото мразим да сме на по-ниското стъпало. Онази здравословна конкуренция не ни понася. Ние не обичаме състезанията по правилата. Ние печелим хайдушката.

Вглъбена в своите провинциални проблеми, изборни интриги и болни теми, управата на Варна и тази година не привлече крупни инвестиции. Никой от икономическите гиганти не ни е потърсил, няма даже и рекламни брошури, че възнамеряват да ни посетят. Сякаш Варна е масивна черна дупка, заплашваща да погълне всеки, осмелил се да създаде повече от 10 работни места. Надали производителите не са запознати с географското ни разположение, даващо удобства за морски бизнес, туризъм, лозарство и всичко, от което съседите ни се издържат безпроблемно.

Истината е, че корумпираната чиновническа мафия на най-ниско ниво не позволява на нито един добронамерен инвеститор да навлезе свободно у нас. И се насочват навсякъде другаде, но не и край брега на Черно море.  Не акостират, заобикалят ни като плитко дъно, бъкано с опасности. 

Въпреки всичко това човек не избира мястото, където да изплаче за пръв път. А Варна не е само роден град, тя е романтика, носталгия, парченце красота. Нещо като любовна връзка, в която все даваш, а нищо не получаваш. Но продължаваш да обичаш..."

Нели Кирчева, журналист 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама