Ваня Нушева: Избори 2015 – организационен хаос и хакерски атаки

17:13, 31 дек 15 / Политика 25 539 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
В София всички знаете по какъв начин бе създадена организация по приемането на протоколите от СИК в зала „Арена Армеец“. Големият проблем в организацията на изборите в градове като София, Варна, Пловдив е, че функционира една Общинска избирателна комисия, която трябва да се справи с обработването на огромно количество протоколи. Това обясни в интервю за София Topnovini.bg програмният директор на Асоциация „Прозрачност без граници“ Ваня Нушева.

„Още през 2011 година констатирахме, че има проблем с така формулираните разпоредби в Изборния кодекс. Новият, който функционира от 2014 година не предвиди нова организация на работата на ОИК-София и една от логичните последици бе именно заложническата драма в зала „Арена Армеец“. Натрупаха се и поредица от грешни решения“, категорична е Нушева. Според нея от страна на ЦИК, още през лятото е съществувала възможност за определяне на по-голям състав на ОИК-София, който да се справи с големия брой изборни книжа. „Следващото неадекватно решение беше от страна на ОИК, която в изборния ден отказваше помощта и методическата подкрепа от страна на ЦИК“, допълни тя.

Ваня Нушева отбеляза, че остават нерешени проблемите с купуването на гласове, контролираният вот и оказването на въздействие върху избирателите.

„Няколко са ключовите характеристики, които определят Избори 2015 – изборният туризъм, липсата на реална предизборна кампания, проблем с достъпа до бюлетините за референдума, организационен хаос при предаването на изборните книжа и хакерски атаки срещу сайтовете на институции. Има влошаване в качеството на работа на Секционните избирателни комисии (СИК). Имаше противоречиви указания на Централната избирателна комисия (ЦИК) и Общинските избирателни комисии (ОИК), които затрудняваха и участието в референдума“, подчерта Нушева. По думите й липсата на реална готовност от страна на партиите за борба с купуването на гласове и контролираният вот, водят до невъзможност да се пресекат ефективно изборните нарушения.

Пълното интервю можете да прочетете в секция "Мнения" тук.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама