Илиян Василев: Целта е да се отстрани един бизнесмен от „Овергаз“ и да се предаде на друг

18:08, 31 дек 15 25 560 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
„Е това с реакцията на МИД (руското Министерство на външните работи – бел. Ред.) вече е в повече. Тотален абсурдистан - „Газпром“ мълчи, МИД взема отношение. Известно е Лавров с кой е свързан тук. Значи, Русия и Кремъл провеждат хибридно мероприятие. Целта е да се острани един бизнесмен от един ключов актив Овергаз и да се предаде на друг - срещу Южен поток или още по-точно бъдещи услуги. Пари, много пари, още много пари. И огромна корупция. Такава, каквато България никога не е виждала - през граница. затова са избрали коледните и новогодишни празници - тихо, спокойно и т.н. Този синхрон в действията между Кой? и РУсия издава стратегическия замисъл, за който загатна Доган. Каква Нова Година само ни сервираха и какво уважение към празниците ни“.

Това написа в блога си бившият посланик в Москва и енергиен експерт Илиян Василев часове след официалната реакция на руското МвнР, което увери, че няма да се спира синьото горива за България. По-рано и от „Овергаз“ намекнаха, че се прави опит да се открадне бизнесът им.

Василев още вчера е публикувал в блога си коментар за спирането на доставките. Според него това е етап в преговорите между „Газпром“ и акционерите в „Овергаз“ и очевидно става реч за натиск при определяне на вариантите за бъдещето и оценка на активите и разпределенията между акционерите при изтеглянето на „Газпром“ от „Овергаз“.

Второ, няма никакъв проблем за доставка на тези количества през „Булгаргаз“ - „Газпром“ едва ли ще откаже да ги достави, още повече, че има поне три западни компании които могат да ги доставят в рамките на няколко седмици. Разковничето е, че „Овергаз“ ако си събира парите добре, то не би трябвало да има проблем да си плати на „Булгаргаз“ - освен ако няма някаква политическа игра срещу пореден бизнесмен. Ако не ги събира, значи има проблем със състоятелността, но и тук има решения. Просто не е коректно да се спекулира с тези теми, защото става дума за дружество, за клиенти, за акционери. Не вярвам нещо да е станало толкова фатално само за един месец, след като „Газпром“ обяви, че се изтегля“, пише той.

Трето, има огромен проблем с политическите и психологически измерения на тази стъпка на „Газпром“. Да държиш българското правителство в неведение е повече от недопустимо, това си е направо провокация. Има достатъчно време за да се изразят притеснения, да се потърсят решения - все пак става въпрос за енергийната сигурност на над 200 хиляди абонати. Това е груб натиск или некоректно поведение на „Газпром“, защото хората най-накрая ще отнесат този проблем към българското правителство. Не може да 30 декември да изпращам писмо, че на 1 януари ще прекратиш доставки - това го няма в никакъв договор, в никаква бизнес практика. Още повече, че в случая се касае за договор с материален интерес за „Булгтрансгаз“ - все пак това е ангажименти и приходи за транзит на този газ, смята още Василев.

Обобщава: „Всяко зло за добро. Само ще ускори либерализацията на газовия пазар. Ясно е само едно, че през 2016 темата газ, „Овергаз“ и „Газпром“ ще присъства сериозно в новините. Очаквам Овергаз да излезне с реакция за да успокои клиентите си. Но те са на ход. Имам и друг прочит и то в контекста на последните събития. Но е прекалено рано за него“.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама