Собственици на казани за ракия се обединяват в сдружение

19:11, 31 дек 15 25 516 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
 Над стотина собственици на казани за дестилиране от цялата страна се обединяват в сдружение, съобщи БНР. По думите на координаторът им Таня Бахчеванова сдружението ще бъде регистрирано в съда на 4 януари.

По отношение на трагичния инцидент в Якоруда, където шестима души починаха от отравяне с метилов алкохол, тя каза, че алкохолът убиец не може да бъде ракия. Според нея за алкохол менте не е необходим дестилационен съд, а само стая, голям съд, спирт, есенция и бъркалка.

„За традиционната българска ракия е необходим качествен материал, време за ферментация и регистриран обект за дестилиране“, каза Бахчеванова. Та поясни, че обектът трябва да е минал през етапите на проектиране, изграждане, одобрение от различни институции, разрешение За ползване, регистриране в агенция „Митници“.

Според нея подобни случаи като последния инцидент ще зачестяват със законовите промени, засягащи малките обекти. По нейните думи промените ще накарат хората да варят ракия в мазетата, без да прилагат необходимия контрол по качеството на продукта. Така ще „криминализират насила един хилядолетен поминък, който е част от народната култура на българина“, допълни тя.

Припомняме, че с промените в закона казаните за дестилиране ще бъдат с вместимост до 500 литра, а варенето на ракия ще става от месец юни до месец декември. Законовата разпоредба пък стигна до Конституционния съд, който беше сезиран от омбудсмана Мая Манолова. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама