Собственици на казани за ракия се обединяват в сдружение

19:11, 31 дек 15 / Общество 25 159 Topnovini
 Над стотина собственици на казани за дестилиране от цялата страна се обединяват в сдружение, съобщи БНР. По думите на координаторът им Таня Бахчеванова сдружението ще бъде регистрирано в съда на 4 януари.

По отношение на трагичния инцидент в Якоруда, където шестима души починаха от отравяне с метилов алкохол, тя каза, че алкохолът убиец не може да бъде ракия. Според нея за алкохол менте не е необходим дестилационен съд, а само стая, голям съд, спирт, есенция и бъркалка.

„За традиционната българска ракия е необходим качествен материал, време за ферментация и регистриран обект за дестилиране“, каза Бахчеванова. Та поясни, че обектът трябва да е минал през етапите на проектиране, изграждане, одобрение от различни институции, разрешение За ползване, регистриране в агенция „Митници“.

Според нея подобни случаи като последния инцидент ще зачестяват със законовите промени, засягащи малките обекти. По нейните думи промените ще накарат хората да варят ракия в мазетата, без да прилагат необходимия контрол по качеството на продукта. Така ще „криминализират насила един хилядолетен поминък, който е част от народната култура на българина“, допълни тя.

Припомняме, че с промените в закона казаните за дестилиране ще бъдат с вместимост до 500 литра, а варенето на ракия ще става от месец юни до месец декември. Законовата разпоредба пък стигна до Конституционния съд, който беше сезиран от омбудсмана Мая Манолова. 

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани