В Сирия се формира квази Световна война, според Владимир Чуков

22:10, 31 дек 15 25 773 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
2015 г. отбеляза своеобразна кулминационна точка на най-кървавото, най-драматично развитие на събитията, които са се случвали в Близкия Изток. Това каза пред БНР арабистът проф. Владимир Чуков.

По неговите думи Сирия се оказа разковничето и пътепоказателя по много причини. Според него борбите там имат не само национални измерения, но са преплетени с интересите на регионални сили, които имат желание да играят световна роля.

„Във втората половина на тази година видяхме, че се формират дори белези на една квази Световна война, тъй като се формираха две антитерористични коалиции.  От едната страна е Запъдът, лидиран от САЩ, която формира своята коалиция още през август м.г., а от септември т.г. се формира и Руската коалиция „ 4 + 1 „ – Русия, Иран, Ирак, Сирия + Хизбула, което очевидно даде много неприятния профил на сблъсък ,познат и от средата на миналия век”, каза Чуков.

Той не е оптимист за 2016 г.,  тъй като „сблъсъкът е част от характеристиките на позициите, предварително заети от двете страни“.  Арабистът се надява преговорите между режимът в Дамаск и опозицията да започнат на 25 януари 2016 г.

Чуков изтъкна, че в момента в небето над Сирия оперират авиациите на 20 държави, а на територията на страната става сблъсък между хора от 80 националности. В северната част на страната има директна конфронтация между Русия и Турция, допълни той.

Според експертът, ако в Сирия има директна военна конфронтация, то в България се усеща вече силно медийна такава. Проекцията на това, което става в Близкия Изток много силно влияе, като тенденции, като настроение, върху ситуацията на Балканския полуостров и, респективно, в България, каза още той.

България трябва много ясно да нюансира своята проевропейска и проатлантическа външна политика, за да направи и вътрешнополитическата си позиция по-устойчива, срещу „амбициите на тези близкостоящи геопоолитически центрове, които са извън европейската сфера“, отбеляза Чуков. Арабистът се обяви и за изграждане на стратегически партньорски отношения с Румъния.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама