Руският патриарх Кирил идва в България през февруари

23:09, 31 дек 15 25 473 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Руският патриарх Кирил ще посети България.Очаква се това да се случи през месец фвруари 2016 г. Тогава ще се проведе заседанието на руския свети Синод за обявяването за светия и въздигнат за светец на архиепископ Серафим Соболев, който дълги години духовно обгрижва енорията на задграничната руска църква в София в храма „Св.Николай“.

Това обяви ръководителят на външния отдел на Руската православна църква митрополит Иларион, които е смятан за своеобразен външен министър на Московската патриаршия и активен нейн висш духовник, съобщи БНР.

Според него Главата на Българската православна църква патриарх Неофит вече е изпратил писмо с покана, в което се отбелязва, че актът на канонизиране и обявяване за светец на архиепископ Серафим Соболев се очаква от цялата ни църква и вярващите, защото той се е превърнал в обект на всенародна почит.

Патриарх Кирил ще пристигне в София, за да вземе участие в тържествата за новоканонизирания светец. Той ще участва и в тържественото отбелязване на 1000-годишнината от руското монашеско присъствие в Света гора. Предвижда се патриарх Кирил посети и Гърция. Тържества за тази годишнина са предвиждат и в Русия.

Главата на Руската патриаршия ще участва във Всеправославния събор в Цариград. През 2016 г. патриарх Кирил ще посети Куба, където ще бъде приет от Фидел Кастро. Бившия кубински лидер бе първия чуждестранен тогава държавен глава, които прие новоизбрания руски патриарх Кирил, след интронизирането му на 1 февруари 2009 г.

Припомняме, че наскоро в България беше Вселенският патриарх Вартоломей Първи. Посещението му премина скандално, защото той поиска страната ни да върне исторически ценности на Гърция.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама