Варненци написаха гневно писмо до премиера заради гафовете в образованието

14:00, 30 яну 16 25 826 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Десетки варненски просветни и културни дейци, журналисти и граждани пяха възрожденски песни, след което подписаха писмо-призив до премиера Бойко Борисов, в което настояват за опазване на българските национални светини.

Недоволните от неглижирането на учебното съдържание по основни дисциплини като БЕЛ и история се събраха пред паметника на отец Паисий в Морската градина, за да заявят категорично, че образованието е последният пристан на родната ни култура и ако то бъде предадено на забвение, българинът ще се прости със своята човешка и национална идентичност.

Грандиозен скандал разтресе обществото в последните дни заради безумията, допускани в Министерството на образованието. От необмислените изказвания на бившия вече зам.-министър Ваня Кастрева стана ясно, че на практика в най-важното за самосъзнанието на народа ведомство работят хора, които бъркат герои на литературни произведения с техните автори. Красноречив пример за това бе случаят с романа на Даниел Дефо "Робинзон Крузо".

"Не може от учебното съдържание по БЕЛ да отпадат произведения като "История славянобългарска" и "Даваш ли, даваш, балканджи Йово", които са с национално значение, а на тяхно място да се поставят такива от чужди автори", подчерта председателят на Славянската академия и организатор на протестното събитие във Варна Елка Няголова. Не може да се подменят историческите факти, да се забравя, че Баташкото клане става повод за избухването на Руско-турската освободителна война и робството, гнетът на българското население, да се определя като "присъствие" и "съжителство", бяха единодушни присъстващите на събитието общественици.

Апелът към министър-председателя е да има предвид, че независимо кой ще оглави просветното министерство, той и всички от екипа му трябва да помнят, че на това кресло е седял Патриархът на българската литература Иван Вазов.

Пред събралото се множество на митинг-протеста в Морската градина бяха прочетени фрагменти от "История славянобългарска", публикации, свързани с реакциите в чуждата преса след Баташкото клане, както и такива на писатели и общественици от онова време, показващи красноречиво отзвука, който са предизвикали зверствата на поробителите спрямо българското население.

Присъстващите поети, сред които и директорът на Радио Варна Елица Виденова, прочетоха свои стихове, свързани с темата за националното ни достойство и самосъзнание. Сред текстовете със своята особена актуалност към момента се открои стихотворението на поета Иван Овчаров - "Мъжете на България", което по думите на Виденова трябва да бъде призив към всички ни да си спомним героизма на българския воин, пролял кръвта си за свободата на нашата Родина, и да намерим сили да бъдем достойни и днес за този велик подвиг.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама