Дългове за милиони вадят на търг сграда на „Напоителни системи” в Бургас

14:28, 30 яну 16 25 961 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Цяла жилищна сграда на „Напоителни системи” ЕАД в Бургас е обявена за публична продан от частния съдебен изпълнител Илко Бакалов, показа проверка на Topnovini.bg. Зданието се намира на ул. „Страхил” 6 в централната част на града и е оценено на 2 280 000 лв.

Имотът се разпростира на обща площ от 1194 кв.м. Шестетажната кооперация се състои от два апартамента и множество гаражи, складове, офиси, лаборатории, офиси, тоалетни, дневен бар, конферентна и компютърна зала, тераси.

Кандидат-купувачите могат да подават своите ценови оферти до 29 февруари тази година в Бургаския районен съд.

Причина за продажбата са големите дълговете на „Напоителни системи”, които са трупани с години. Още в предишното правителство на ГЕРБ едноличното акционерно дружество бе една от първите държавни фирми, в които бяха извършени проверки по заповед на тогавашния земеделски министър Мирослав Найденов. Безстопанственост, безхаберие и далавери са били въртени години наред, установиха проверяващите. Само за 2009-а дружеството е натрупало 5 млн. лв. загуби, и то при положение че на голяма част от служителите не са изплащани и заплати. Батакът в дружеството принуди Найденов за две години да смени четирима директори.

По информация на в. „Банкеръ” близки до властта хора са били уредени с язовири на смешни цени. Само за две седмици преди изборите през 2009-а (от 30 юни до 15 юли) „Напоителни системи”, което по това време е под управлението на видния ДПС кадър Петя Раева, е успяло да предостави на избрани частни фирми 12 държавни язовира в цялата страна.

На 12 юни 2012 г. е сключен договор между „Напоителни системи” и „Д банк” за овърдрафт в размер на 3 млн. лева след дадено разрешение от земеделския министър. На 12 март 2013 г. е сключен договор за друг овърдрафт с банката в размер на 10 млн. лева за срок от 1 година. Усвоената сума е изразходвана основно и само за заплати.

Така към 14 септември 2013 г. дружеството отчете задължения към „Д банк” за покриване на овърдрафт в размер на 8 млн. и 439 хил. лева; към НАП в размер на 4 млн. лева; към контрагенти в размер на 9 млн. и  618 хил. лева. Задълженията за електроенергия възлизат на над 1 млн. и 600 хил. лева и за горива за механизацията – над 1 млн. и 500 хил. лева. Заради тези милионни дългове бяха наложени запори на всички сметки на „Напоителни системи“.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама