Русенци амбицирани да превърнат IT-сектора в двигател на местната икономика

18:13, 30 яну 16 25 717 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
"С подобни събития целим основно развитието на предприемаческата екосистема и IT-общността. На практика ние събираме хора със сходни интереси на едно място и им създаваме условия за обмяна на идеи, да си помагат и така да се оформи една общност, в която всички да се развиват", това заяви Емилиян Енев, един от организаторите на форума "Дигитална България", който се проведе днес в Русенския университет.

"Защо "Новият "Златен век" на България е дигитален?", "Животът на един дигитален номад", "Има ли алтернатива на развитието на ИТ сектора в област Русе?" и "Как се стига от иновация към резултати" бяха основните теми във форума, организиран от JUMP Project, Startup Factory и Русенския университет.

"Искаме да пожем, че и в Русе могат да стартират бизнеси, и в Русе има предпоставки за развитие на всеки, който работи усилено. Има го и търсенето на IT-специалисти, защото университетът реално генерира кадри, но пазарът има нужда от повече. Смятам, че всеки, който иска да се реализира професионално в тази област има предпоставките да го направи. Просто трябва повече системна работа, усилия, време и упоритост", сподели още Енев.

Той одобави все пак, че трябва да се направи разграничение от това да се смята, че IT и дигиталните умения са универсална рецепта и всеки трябва да стане програмист или всичко задължително да се виртуализира. "Искаме да покажем, че всеки един бизнес, който разработва и управлява продукти може да е по-успешен и да няма значение дали се занимава само със софтуерни технологии. Разбира се от друга страна, пресечната точка с IT е навсякъде. Всяка една компания, всеки един бизнес работи с компютри. Затова и искахме да покажем, че дигиталните умения са много полезни и ние трябва да ги развиваме", коментира още Емилиян, който е част от екипа на StartUP Factory, работещ все по-успешно именно в тази посока.

Той бе категоричен, че когато все повече хора се развиват в тази област, като се създават условията това да се случва по-добре и по-бързо, IT-секторът може да се превърне в двигател на местната икономика и да създава въможност за реализация на тези хора.

"Ако можем да направим начин русенски фирми, които работят тук в Русе, да развият услуга, която да предлагат на Запад, така ще вкарат свежи средства в местната икономика. Това ще бъде начинът, по който целият регион може да тръгне нагоре и ще бъде притегателната сила, която да върне хората тук и да бъдат добри, в това което правят", коментира в този дух колегата му от StartUP Factory Мартин Панайотов.

Отчетено бе, че именно работата с дигитални продукти може да донесе най-бързи резултати, защото там нещата се случват с най-малко ресурси в началото, дори и само един компютър, на който се разработва код за нов софтуер.

"Тук обаче следва идеята, че за всеки продукт трябва да пазар и затова следва да се мисли сериозно в тази посока, за да не се хвърлят много усилия за разработката на нещо, което накрая просто няма да е успешно. За да се постигне всичко това обаче, на първо време е необходима общност. За целта ние като StartUP Factory имаме нужда от хора, които да помогнат, най-вече с времето си, за да можем заедно да работим в тази посока - за да може това знание да стигне до максимален брой хора, да ги обучим, да създадем тази общност, в която хората могат да си следват мечтите", каза още Мартин Панайотов.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама