Филмът „Филинг” взе Голямата награда на фестивала „Кино в длан” в Шумен

18:49, 30 яну 16 / Култура 25 978 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Късометражният филм „Филинг” на Велислава Кирилова бе отличен с Голямата награда на І Национален фестивал на мобилното кино „Кино в длан” в Шумен.

Тържественото награждаване се проведе днес в залата на Народно читалище „Добри Войников – 1856” в града. Официални гости на церемонията бяха кметът на Шумен Любомир Христов, зам.-председателят на Комисията по култура и медиите в парламента Петър Кадиев.

Организатори на първия по рода си у нас фестивал за късометражни филми, заснети с мобилни устройства са Народно читалище „Добри Войников – 1856” в Шумен и киноклубът към него „Мадарски конник”, Община Шумен, Съюзът на народните читалища, фирма „Теленор”, Шуменският университет, „Аудиовидео орфей”, Дирекция „Мултимедийни програми” на БНР със съдействието на Министерството на културата и Министерството на образованието.

Във фестивала участваха над 500 участници с повече от 100 късометражни филма.

Петчленното жури, с председател Александър Донев и членове проф. Валери Чакалов, Антон Митов, Йордан Жечев и Деян Славчев-Део, отличи 15 от творбите.

Първата награда получи Теодос Ралев за филма „Пръстите”. Втората награда бе за Мария Македонска за „Джъмп”.

В класацията на Съюза на народните читалища първото място бе за „Уейк ъп” с автор Тодор Енчев. Втори остана „Червеният декември”, заснет от Диана Георгиева и Росен Павлов. С третото място се окичи Румен Сомов за филма „Екзистенция”.

Наградата за игрален филм отиде при Стоян Антов за „Събота 14”. В категорията „Документален филм” отличието бе присъдено на Борислав Станков и Росмари Чорбаджийска за творбите си „Дяволска история”, „Качак и овца” и „Даскала”. Двамата млади творци получиха и Наградата на публиката.

В раздела за анимационни филми наградата бе присъдена на Иван Петков за филма му „Притча”, а за филм на спортна тематика бе отличен Михаил Георгиев. За филм на значима социална тематика бе избран „Всеки иска да види морето” на Даниел Паличоров

Специалната награда на Шуменския университет получи Йоан Стоев за „Пътят на хляба”, а Сечкин Рамис грабна отличието на „Аудиовидео Орфей”.

„Този първи по рода си форум събуди желанието на хората за творчество в импровизирана среда”, заяви при откриването Александър Донев.

Петър Кадиев отбеляза, че форумът в Шумен дава път на младите, които искат да създават изкуство. „Правенето на кино не е лесно. Това е призвание. В последните 20 години правенето на кино у нас започна да ни липсва”, отбеляза още Кадиев.

„Този фестивал има бъдеще. Горд съм, че за първи път в България точно в Шумен се връчват награди за филми, заснети с мобилни устройства”, заяви в поздравлението си към участниците кметът на Шумен Любомир Христов. В потвърждение на думите му при закриване на церемонията организаторите от Народно читалище „Добри Войников – 1856” обявиха намерението си второто издание на фестивала през 2016-2017 година да бъде международно.

 
Напишете коментар
Коментари: 1
1 Выезд за границу 11:41, 24 фев 23

Получите 100% достоверную информацию о наличии или отсутствии запрета на выезд из РФ в течение суток из первых рук непосредственно с пункта пограничного контроля

Стоимость услуги – 15 000 Р

Напишите частному детективу и получите 100% достоверную информацию о наличии или отсутствии ограничений на выезд из страны непосредственно с пункта пропуска через государственную границу Российской Федерации.

Актуальность информации сохраняется 24 часа с момента получения. Выдача ответов на запросы с понедельника по пятницу с 19:00 до 21:00 ч. МСК (max задержка 90 мин.)

Что нужно для заказа:

От Вас потребуются данные в текстовом формате: ФИО, дата и место рождения, серия и номер паспорта, кем и когда выдан (например: Иванов Петр Сергеевич, 01.02.1986, город Северск Томской области, 0102 030405 ГУ МВД России по Томской области 10.02.2006).

Будьте внимательны, не допускайте ошибок, пожалуйста. Фото или сканы документов не нужны.

https://investigator.ltd/proverka_zapreta_na_vyezd_za_granicu/

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама