„Правосъдие за всеки“ иска дисциплинарно уволнение на магистрата, изпратил СМС до Борисов

13:08, 31 яну 16 / Политика 25 448 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Гражданска инициатива „Правосъдие за всеки“ настоява за дисциплинарното отстраняване на служителя на ВСС, изпратил СМС до премиера Бойко Борисов, който се превърна в един от големите скандали в съдебната система през последните седмици.

На пресконференция от инициативата обявиха 7-те си ключови идеи за съдебната реформа.

Любомир Аваджийски заяви, че от гражданската инициатива подкрепят антикорупционния закон на Меглена Кунева, но истинският орган трябва да е прокуратурата. Според него това, което сториха 204-те депутати с приемането на промените в конституцията, касаещи съдебната власт, е недостатъчно. Запитан след протеста през месец декември какво са постигнали, той отговори, че целта им е дебат, като идеите им дори се цитират от самата Европейска комисия (ЕК), която за първи път критикува съдебната система именно заради обществения натиск. Той бе категоричен, че най-големите скандали във ВСС са генерирани от парламентарната квота, а темата с в сферата на образованието и турското робство е опит за отклоняване на вниманието от съдебната реформа.

Мирослав Мичев допълни, че независимостта на съдебната власт е повдигната с остър тон. „ВСС започва някакви процедури, но не ги довършва“, посочи той. Според него записът от скандала „Яневагейт“ действително е предполагаем, но въпросът трябва да бъде изяснен. Той коментира и темата със СМС-а на Бойко Борисов, изпратен му от служител на висшия магистратски орган като подчерта, че този служител трябва да бъде дициплинарно освободен.

Велислав Величков уточни, че в последните няколко доклада се съдържат същите препоръки, което означава, че има системни проблеми в съдебната система. Той допълни, че е необходим анализ на прокуратурата, както и създаване на единен орган за борба с корупцията, който да има разследващи и обвинителни функции. По думите му, трябва да има заместник-главен прокурор, който да е независим от главния, а мандатът на главният прокурор да бъде намален от 7 на 5 години. „7-годишният мандат е архаично дълъг и вреден за държавата. Искаме и намаляване на парламентарната квота на 7 или 5, тъй като ВСС се политизира по този начин“, каза още Велислав Величков.

Петромир Кънчев заяви, че от гражданската инициатива настояват исканията им да бъдат разгледани по същество от депутатите в Народното събрание, а не да останат просто разпределени на две парламентарни комисии.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама