Властите във Варна се саморазправят с гражданин, дръзнал да протестира

13:27, 31 яну 16 / Общество 25 325 Topnovini
Назначената от Кирил Йорданов госпожица Даринка Колева, която се води началник отдел "Опазване на обществения ред", се оплакала в І РУП на МВР-Варна от гражданина Масис Бояджян за това, че е упражнил конституционното си право на мирен протест в зала "Пленарна" на Община Варна. Впоследствие варненецът е глобен от съда по Указа за борба с дребното хулиганство, като наложената му санкция е в размер на 100 лева, разказа потърпевшият пред Topnovini.bg.

Както вече съобщихме, на общинската сесия в сряда Бояджян издигна два протестни лозунга и не след дълго бе отстранен от иначе публичното заседание, което стана по разпореждане на заместник-кмета по сигурността Тодор Иванов. Същият е бивш шеф на варненската полиция, назначен на този пост от ексминистъра на ГЕРБ Цветан Цветанов.

На следващия ден, четвъртък, Бояджян отново влязъл в зала "Пленарна" и наредил на президиума и по седалките мръсни и изпокъсани чорапи - "подарък" за корумпираните съветници, които безнаказано ограбват варненци. Местен сайт публикувал снимките на нестандартната арт инсталация, а малко по-късно сърфиращата в интернет чиновничка Даринка Колева ги видяла и силно се "възмутила". Заедно с шефа на отдел "Видеонаблюдение" Красимир Рачев те установили самоличността на "хулигана" и подали жалба в І РУП на МВР.

По случая е образувана преписка, а Масис Бояджян е призован да се яви в полицейското управление от младши експерта Иван Жечев. Същият "корифей" на милиционерската мисъл квалифицирал протеста на гражданина като "дребно хулиганство", без да са налице каквито и да било основания за това.

Тъй като Масис Бояджян бил служебно ангажиран, той не отишъл в полицейското управление и не след дълго на работното му място в кк "Златни пясъци" се изсипали трима полицаи, които го заставили да дава писмени обяснения по случая с чорапите.

Още на същия ден, петък, той бил призован във Варненския районен съд, където някакъв съдия с очилца, на име Пламен Караниколов, глобил гражданина със 100 лева. Решението на магистрата обаче е меко казано странно, тъй като не са налице дори обективните, да не говорим за субективните признаци на деянието "дребно хулиганство". И това е така най-малкото защото зала "Пленарна" е била празна, докато Масис Бояджян е редил чорапите на президиума и по седалките.

Явно несправедливата съдебна развръзка предизвика остра обществена реакция в социалните мрежи, а варненци организират протест в защита на Масис. Демонстрацията е насрочена за 2 февруари, вторник, от 16 часа пред Съдебната палата на пл. "Независимост", където Бояджян ще обжалва наложеното му административно наказание.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани