Ивайло Московски: Готови сме да стартираме концесията на летище "Пловдив"

13:35, 31 яну 16 25 535 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
"Готови сме с документацията за концесията на летище "Пловдив". С Министерството на отбраната трябва да съгласуваме достъпа на военни самолети на летището и можем да стартираме процедурата", обяви в Бургас министърът на транспорта Ивайло Московски.

Както вече Пловдив Topnovini.bg писа, концесионната процедура за летището се очаква да бъде официално обявена  през март, тази година. По време на среща между областния управител Здравко Димитров, кмета на Пловдив Иван Тотев, шефа на аеропорта и представители на транспортното министерство стана ясно, че градската управа и държавната власт са обединили усилия за привличането на оператори и инвеститори, които да проявят интерес към скорошната концесия на летището.

Очакванията са от 1 юни летище "Пловдив" да очаква първите полети на нова пловдивска авиокомпания. Проектът за създаването на "Plovdiv air", възлизащ на 5 млн. евро, представи бизнесменът и пилот Пламен Янков по време на първия регионален форум, организиран от Фонда за развитие на Южен – централен район "Феникс фонд", провел се в Пловдив.

По думите на Янков на първо време авиокомпанията ще разполага с два самолета, изпълняващи от 4 до 6 вътрешни, международни и чартърни полети на къси и средни разстояния всеки ден. Като основни дестинации той посочи Измир, Истанбул, Атина, Букурещ, Белград, Тирана, както и полети до Рим, Лугано, Милано.

Янков обяви още, че очаква подкрепата на Община Пловдив, която вече е проявила интерес към проекта.

Той бе категоричен, че бъдещето на компанията не зависи от концесионера на летището, който и да е той.

"Ще сме компания на пловдивския бизнес и граждани", коментира Янков и поясни, че в момента текат процедурите по учредяването й.

Тогава стана ясно още, че турският депутат Ибрахим Кьошдере е обявил инвестиционно намерение за концесия на летище Пловдив. Бе заявено и желание за италиански и швейцарски инвестиции около летището за строеж на аутлет с марката "Фокс Таун" по подобие на този, намиращ се край Лугано, Швейцария.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама