Улица „Порек” в Шумен отново потъна в кал

14:10, 31 яну 16 25 1031 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Положителните температури доведоха до приятно затопляне и до не толкова приятно топене на снега. Реките от ледена вода, които потекоха, обаче не мъчиха пешеходците дълго, защото слънцето успя да премахне белите следи на зимата за два дни и сега придвижването пеша из града носи удоволствие.

Не така стои картината встрани от асфалта. Само на няколко минути пеша от центъра на Шумен е улица „Порек”. В по-голямата си част настилка няма, а живеещите там не се радват толкова много на топенето сега.

Първите метри от улицата са с каменна настилка, но след това пътното платно се превръща в кален коловоз, трудно проходим дори пеша.

Десислава, съпругът й и двете им деца живеят там целогодишно. Тя разказва, че винаги, когато снегът се топи или вали улицата става непроходима от лепкава кал и огромни локви.

„Не сме само ние, тук живеем няколко семейства с деца. Всички ходим на работа, децата на градина или училище. Налага се да се комбинираме и с коли да се извозваме”, обяснява младата жена изградената транспорна схема. За да е работеща и за да е сигурен успехът на всяко автоначинание, собствениците са се оборудвали с джипове, подготвени за кален офроуд.

Проблемът не е нов и вероятно е познат почти на всички, минавали през една от най-близките вилни зони в града, разположена в подножието на Паметника.

Най-малко 10 семейства живеят там целогодишно, а през лятото броят на хората, обитаващи къщите в района нараства до 60. Те правят подписка, която е внесена в общината още при предишното й ръководство. В нея живеещи на ул. „Порек” искат по калното платно за движение да бъдат насипани камъни или друга настилка, която да го прави проходимо.

Един от по-известните жители на „квартала” е общинският съветник Валентин Велев. Той заяви, че като общественик ще търси решение на проблема и изрази надежда, че такова ще бъде намерено.

По време на водния цикъл на града част от улицата бе включена в канализационната схема на Шумен и след като бяха положени тръбите, настилката бе чакълирана. Това обаче обхвана малка част от нея.

Валентин Велев коментира, че по придължение на улицата, там докъдето не е достигнал водният цикъл, живеят повече хора и е било редно трасето да бъде продължено.

Калната настилка, отбелязва той, е само един от проблемите. Пътят, който се ползва, се отнася от водата и автомобилите и започва да поддава. Така всички електрически стълбове губят от своята заземена основа и стават опасни. Няма и улично осветление, само няколко лампи, поставени от самите собственици на имоти и захранвани от частната мрежа. Казани за смет също липсват.

Всички тези въпроси чакат своето решение, а живеещите на ул. „Порек” вярват, че то ще бъде намерено.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама