Поисканата оставка на ВСС е декоративен театър, твърди лидерът на "Правосъдие за всеки"

15:03, 31 яну 16 / Политика 25 480 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Само за 3-4 работни седмици имаше 5 огромни скандала във ВСС. Имам чувството, че се подготвяше почвата ВСС да бъде обявен за главния и единствен виновник за неосъществената съдебна реформа. Това коментира пред София Topnovini.bg Велислав Величков – адвокат и председател на Националната гражданска инициатива „Правосъдие за всеки“, която внесе подписка в парламента със седем предложения за конституционна реформа в главата „Съдебна власт“.

„Изигра се един декоративен театър с искането на оставката на ВСС от партиите на мнозинството. Това са същите тези, които с преходните и заключителните разпоредби на конституцията бетонираха изкарването на мандата на ВСС до лятото на 2017 година. Същите тези, които казаха, че ВСС трябва да си изпълни мандата, му поискаха оставката, а на другия ден се отказаха от нея. Отново някакъв театър се играе, който е вреден за българското общество“, категоричен бе общественикът. Той изрази надежда, че след като ВСС засега остава на поста си, скандалите ще спрат и ще започне ефективната работа. „Ако това не се случи, явно ще трябва да си ходи целият ВСС“, добави той.

Велислав Величков коментира и поисканата оставка на образователния министър Тодор Танев, като подчерта, че обикновено, когато има гореща тема, свързана с правосъдието, излизат поне 4-5 странични скандала в други сфери. По думите му, целта е българското общество да започне да говори по други теми. „Дали има нещо общо или е случайно съвпадение, аз не мога да кажа, но се набива на очи, че се случи в деня след оповестяването на доклада на ЕК. Вместо да си говорим за настояще, започнахме да си говорим за минало“, допълни общественикът.

Той обясни, че от гражданската инициатива са работили повече от три месеца по седемте идеи за радикална съдебна реформа, които касаят всички части на съдебната система – прокуратурата, ВСС, съда и обжалваемостта на всички административни актове по съдебен ред. „Мандатът на ВСС трябва да бъде намален от 5 на 3 години, тъй като е прекалено дълъг. Той води до излишна бюрократизация и недостатъчна обективност в работата на ВСС, а както се вижда и до порочни практики, свързани с дисциплинарни производства, тайното гласуване и т.н. Структурата на прокуратурата е тотално нереформирана. Всички са подчинени на главния прокурор. Четох вчера изявление на френския посланик, който явно е схванал същността на това, което говорим от 7-8 месеца – на практика нямаме компетентна прокуратура, а главен прокурор и неговите подчинени“, коментира Величков. Според него, това е недопустимо, тъй като така се нарушава принципът за независимост в дейността на независимият прокурор. „Трябва да се въведе нова длъжност - заместник-главен прокурор за борба с корупцията. Той трябва да се отчита пред ВСС и да бъде самостоятелен в дейността си“, смята той.

Общественикът подчерта, че безспорната констатация от доклада на ЕК е, че няма присъди за корупция по високите етажи на властта. „Докладът е много по-конкретен и обективен от преди. Все още са запазени безпристрастни дипломатически формулировки и се усеща позитивизъм и желание да се помогне. За пръв път вече се назовават системни проблеми, говори се за цялостна реформа на наказателната политика“, отчете Величков. Според него, ако ръководството на ЕК изпрати експерти за помощ в България по приложението на препоръките от доклада и независимата експертиза на прокуратурата, това би бил един доста добър знак, че този път докладът не просто ще се чете, а ще се случва изпълнението на препоръките му.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама