Ларгото се руши след реставрацията (снимки)

16:15, 31 яну 16 / Култура 25 702 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Над 15 млн. лева (европейски и държавни пари) се похарчиха за реставрирането на римските останки в „Античния културно-комуникационен комплекс „Сердика“, известен още като Ларгото. Малко след края на дейностите обаче реставрираните останки започнаха да се рушат. Всеки гражданин или гост на София може да се разходи из руините – някои разпадащи се, други – нямащи нищо общо с камъните от римско време, видя репортер на София Topnovini.bg.

Минавайки от там обаче, чужденците в столицата не могат да разберат нищо за „Антична Сердика“, защото няма поставени указателни табели за обекта. Но това не е най-големият проблем след реставрацията му, защото някои мазилки и камъни вече падат, а древните тухли се рушат, притиснати от съвременните зидове. Стопяването на първия сняг върху новоизградения комплекс пък е допринесло за образуването на ръжда по решетките на шахтите.

На въпрос на София Topnovini.bg към семейство, което се разхождаше из руините, как ще коментира работата по античния комплекс, мъжът се изсмя и каза, че „това е пълна бутафория“ и не е мислел, че ще се получи толкова зле. Той сравни работа по „Антична Сердика“ с изкуствено възобновената Крепостна стена в Созопол.

„Не помня по моето време да са се редили така камъните“, каза възрастен мъж. По неговите думи има много пропуски около реставрацията на обекта.

„Опитват се да ни излъжат, че така е изглеждало през древността, а всъщност е изкуствена работа“, коментира млада жена, която разглеждаше с детето си крайния резултат от възстановяването на римските останки. Синът й сподели, че му харесва, защото е като лабиринт.

„Яко е“, възкликна осемгодишно дете, което беше там с баща си и допълни, че харесва старинните неща. Друго младо семейство с дете беше доволно от сегашния вид на Ларгото.

„Много ни харесва, нещо различно в София виждаме. Не разбирам от архитектура, затова и не мога да коментирам изпълнението на проекта“, каза жената.

Припомняме, че през месец август 2015 г. културният министър Вежди Рашидов обяви, че за да не се рушат от атмосферните влияния и дъждовете, горните слоеве ще бъдат консервирани. Тогава той увери, че е подготвено отводняването, за да не се събират водите там.

В средата на месец октомври миналата година той нареди временно да се спре работата по консервацията и реставрацията на открития музей. Рашидов реагира след сигнал на граждани, според които в процеса на строителните дейности е разрушена археологията и външният вид на находките вече не е автентичен.

В периода 2010 - 2012 г. в центъра на София се проведоха мащабни археологически проучвания във връзка с изграждането на метростанция „Сердика 2“ и реализация на проекта „Античен културно-комуникационен комплекс „Сердика“. Разкритите останки заемат площ от около 6000 кв. метра и се намират северно от центъра на античния град.

Работата по проекта започна на 20 юли 2011 г. и приключи в края на 2015 г. Само преди няколко дни там бяха монтирани три гаражни врати, които предизвикаха сериозни критики от гражданите, според които с поставянето им се съсипват останките на античната крепост.

От културното ведомство не са съобщили на сайта си кога ще бъде официалното откриване на Ларгото.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама