Има картел на пазара на горивата в България, обявиха браншови организации

19:18, 31 яну 16 25 464 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Според три бизнес организации на пазара на горива в България има картел. Те призоваха Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) час по-скоро да се произнесе.

Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ), Асоциация за квалификация на автомобилистите в България (АКАБ) и Браншови съюз за стопанска инициатива в транспорта (БССИТ) изпратили писмо до КЗК, като припомнят, че на 30 юни 2015 г. комисията е започнала секторен анализ на пазара на горива. Официалната цел за това да се даде детайлна представа за настоящите пазарни процеси за производството и реализацията на автомобилни горива.

България е от страните с най-скъпи горива преди облагане с данъци, такси и акцизи, а в същото време в страната ни са налице най-ниските производствени разходи в сравнение с другите държави от ЕС. Именно заради това от организациите смятат, че има изключително сериозни основания да се приеме, че в България действа картелно споразумение за цените на горивата.

"Става дума за стойности като 0.465 евро за литър бензин и 0.473 евро за литър дизел. Наблюденията сочат, че по-високи цени имат само Испания, Дания и Малта за бензина, а за дизела - Ирландия, Португалия, Чехия, Дания и Малта", отбелязват от бранша.

Бизнес организациите са категорични, че картелният пазар на горива в България се отразява неблагоприятно на икономиката и жизненото равнище в страната.

България е и страната с най-малък марж - 0,18 на сто - между най-ниска и най-висока цена на горивата (бензин, дизел и пропан – бутан) сред повече от 100 държави.

„Принудени сме със съжаление да констатираме, че дългогодишният досегашен негативен опит сочи, че КЗК не е на нивото, на което би трябвало да бъде една истинска независима институция, защитаваща конкуренцията. Затова си позволяваме да Ви напомним за огромната отговорност, която Вие и ръководената от Вас институция носите пред обществото и националната икономика и Ви призоваваме към обективност и отговорно поведение", пишат още в писмото бизнес организациите.  

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама