Представят операта „Риголето” от Джузепе Верди на бургаска сцена

19:22, 31 яну 16 / Култура 25 606 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Бургазлии ще имат възможността да гледат една от най-обичаните опери на всички времена – „Риголето” от Джузепе Верди. Тя ще бъде представена в Операта на 5 февруари от 19:00 часа, съобщиха от културната институция.

Заради ироничния си политически оттенък, текстът предизвиква скандал във Франция в началото на 30-те години на 19 век, което е причината и 18 години по-късно идеята за създаване на оперна творба по същия този текст да бъде атакувана от цензурата, дори още преди да бъде завършена от Верди. Прочутият композитор обаче не се поддава на упреците и решава да приложи някои дипломатични ходове. Двамата с либретиста Пиаве елиминират от действието всички исторически лица. Мястото на случката се мести от Париж в Мантуа, Италия. Вместо крал, в „Риголето” като главен герой се намества придворният шут. На краля му е поверена ролята на анонимния Херцог на Мантуа, а шутът е прекръстен от Трибуле на Риголето и така операта получава своето име.

Премиерата през 1851 на тази кипяща от романтични контрапункти и напрегнати моменти мелодрама има страхотен успех. Триумфът продължава и до днес - цял век и половина, защото където и да се появи, Риголето става любимец на публиката.

Действащите лица в операта „Риголето” ще са Георги Султанов – в ролята на херцога на Мантуа, Александър Крунев ще изпълнява ролята на Риголето, Ралица Ралинова ще бъде Джилда, Диман Панчев – Спарафучиле, Лина Пеева – Мадалена, Сребрина Славова – Джована, Веселин Спасов – Монтероне, Петър Тихолов – Маруло, Въльо Тотев – Борса, Тошо Герджиков – граф Чепрано, Шмилена Султанова – графиня Чепрано, Стефка Христозова – Паж.

Диригент на операта е Ивайло Кринчев, режисьор - Александър Текелиев, художник – Иван Попов, диригент на хора – Невена Михайлова и концертмайстор – Йордан Ковачев.

Цената на билетите за представлението е съответно:  8, 10, 12, 15 лв., а  за ученици и пенсионери – 6 лв.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама