Борисов отиде до границата с Гърция, лично се заема с блокадите (обновена)

11:03, 27 фев 16 25 466 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Преди минути преминах границата с Гърция и се срещнах както с българските полицаи и митничари, така и с гръцките полицаи, митничари и фермери. Казах им, че това, което правят, е пълно безобразие и до този момент България винаги, на всички срещи на високо ниво, е подкрепяла своите гръцки приятели и съседи. Но, ако не си решат проблемите в най-скоро време, категорично им заявих, че лично ще предприема много сериозни стъпки. Явно, че дипломацията не помага. Надявам се, че този път ще ме разберат правилно.

Това написа във Фейсбук премиерът Бойко Борисов. Посещението му на границата не беше предварително обявено.

Блокадите на границата продължават седмици наред, като до момента няма резултат от разговорите на Борисов с гръцкия му колега Алексис Ципрас, както и търсенето на решение на проблема в Брюксел. Ден по-рано премиерът призна в парламента, че е безсилен. 

В рамките на два дни не приключат ли безобразията на българо-гръцката граница, няма да отида на извънредния Европейски съвет, а на границата, за да покажа що за съсед имаме, заяви още министър-председателят по време на откриването на VII-ия Зимен университет на МГЕРБ в Сандански, цитиран от „Фокус“.

„Пътувайки и бидейки на границата си дадох сметка , че имам още един инструмент и отидох да им го кажа на гърците. Досега България в Брюксел изключително много е защитавала гръцките интереси като наш съсед, като се започне с всички финансови планове на ЕС и милиардите, които се изляха в Гърция, за да се спаси държавата”, заяви Борисов и допълни, че помагал на всички премиери на южната ни съседка, независимо дали са били леви или десни.

„Застанах на обратната позиция на Вишеградската четворка да направим ограда между България и Гърция, отказах парите за тази ограда, защото особено пък хората в Благоевградския регион десетилетия са мечтали да няма граница с Гърция и да може да пътуват свободно”.

„Помолих полицаите, с които сме бивши колеги и има казах, че в рамките на два дни не приключат ли с тези безобразия, защото нямам друга квалификация – Европа ги чу, Ципрас ги чу, месец вече тормозят България и започвам да мисля, че това е насочено срещу България. Ще използвам правото си на вето на 7-ми на извънредния Европейски съвет, просто няма да отида. Ще отида на границата, аз да привлека вниманието на всички европейски колеги – що за съсед имаме”, заяви министър-председателят.

Премиерът бе категоричен, че гърците имат няколко дни, в които да обмислят ситуацията. „Това последно ми дойде като идея, което можем да направим за нашите превозвачи и шофьори”, посочи Борисов. „Специално искам да благодаря на министър Московски, който положи огромни усилия. Предал съм на външния министър Даниел Митов да се свърже с ЕК и с Европейския съвет и да им каже, че ние не можем да обсъждаме каквито и да било теми, свързани с Гърция, ако пунктовете ни бъдат блокирани”, заяви министър-председателят.

Борисов заяви също ,че силно впечатление му е направило това ,че преминавайки гръцката граница, единственото , което е видял, са били само трактори, без нито един шофьор.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама