Жестокият съвременен образ на Бай Ганьо в сатира със социални измерения представя театъра в Русе (видео)

12:19, 27 фев 16 / Култура 25 453 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Съвременен, различен от стереотипите и все по-жесток образ на Алековия Бай Ганьо Балкански представя в новата си премиера Драматичен театър "Сава Огнянов" в Русе.

"Господин Ганьо" от Георги Данаилов по мотиви от Алеко Константинов ще бъде представена за първи път на 29 февруари, понеделник, от 19 ч. на Голяма сцена на Русенския театър.

Постановката и музикалната картина са на режисьора и бивш директор на културния институт край Дунава Пламен Панев. Сценографията е на Цянко Цанев, костюмите - на Виолета Радкова.

Основата е на пиесата "Господин Балкански" на Георги Данаилов, написана през 80-те години на миналия век, отдавна станала драматургична творба, талантливо пренесла на сцената образа на Бай Ганьо от едноименното знаменито произведение на Алеко Константинов. Образ, който преминава през времето със своите парадоксални метаморфози, отражение на един национален и балкански манталитет.

В него се превъплъщава Любоимир Кънев. В останалите роли са Йовко Кънев като Будков, Ивайло Ненов като Гочоолу, Александър Узунов като Дочоолу, Данко Харсъзина е Кадри Хабил, Венцислав Петков става Иречек, дебютантката Дайана Михайлова е Марженка, а майката на Марженка - Татяна Цветкова, Гуньо е Ивайло Спасимиров.

"Това е сатира с много чудни измерения. Планирахме много смешна пиеса, но по-скоро се получи дълбока социална драма, продължаваща да разкрива недъзите на всеки от нас. Най-интересно е, че точно тези, които казват, че не са като него, се доближават най-много до образа му. Този образ дори се изроди - влезе в нас, разяди ни и ни победи", сподели преди премиерата Пламен Панев.

Актьорът Любомир Кънев добави в този ред на мисли, че настоящият и съвременен образ на Ганьо Балкански става все по-жесток, като го обвърза и с насилието на улицата и отношенията на п-голямата част от мъжете към жените в наши дни.

"Да, Алеко е познал и явно ще продължим да виждаме това явление още дълги години", категорични са представителите на екипа на "Господин Ганьо".

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама