Стотици се събраха на „Шествие за правосъдие“ (снимки) (видео)

12:24, 27 фев 16 25 465 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Стотици се събраха пред Съдебната палата за протеста „Шествие за правосъдие“, предаде репортер на София Topnovini.bg.

Шествието се насочи към Народния театър "Иван Вазов", като по време на него протестиращите скандираха "Стига вече толкова!" и "Реформа!". Пред президентството спряха символично за около пет минути, за да търсят подкрепа от държавния глава за правосъдната реформа.

Инициативата е на гражданската организация „Правосъдие за всеки“, които искат да напомнят на политиците, че е време за съдебна реформа.

Сред присъстващите са депутати от Реформаторския блок и ГЕРБ, магистрати, както и бившият правосъден министър Христо Иванов.

За София Topnovini.bg aдвокатът и председател на гражданската инициатива, внесла подписката, Велислав Величков припомни, че са заседавали комисиите по правни въпроси и за взаимодействие с неправителствените организации, като докладът трябва да е придвижен към пленарна зала.

„Имаме положително становище от Комисията за взаимодействие с неправителствените организации. Очакваме този път предложенията ни да се разгледат по същество. Събрали сме 5000 подписа. Искаме да започне дебатът за прокуратурата 25 години по-късно. С шествието ще напомня на народните представители, че хората очакват да се произнесат по предложенията ни, подкрепени с подписката им“, уточни Величков.

Депутатът от Реформаторския блок Петър Славов коментира пред София Topnovini.bg, че от парламентарната им група били внесли предложенията на „Правосъдие за всеки“ между първо и второ четене на Конституцията. „За съжаление не бяха приети и частично бяха орязани. Темата стои на дневен ред и е изключително важна“, добави той.

"Реформата в правосъдието може да се случи и без главния прокурор благодарение на гражданите", заяви Иванов пред журналисти. "Тук много ясно ще се чуе, че централният проблем на съдебната система е неспособността на българската съдебна власт да се бори с корупцията по високите етажи", посочи още той. 

Според Христо Иванов главният прокурор трябва най-накрая да даде отчет за тези 3 години, които прекарал на този пост и да обясни защо го иска още 4 години. "В България има доста хора, които демонстрират безочливо поведение. Въпросът е да се даде отчет. Има предложения за това как трябва да се реформира прокуратурата", заяви бившият правосъден министър.

По-късно пред множеството той обяви: "Правосъдието беше сравнявано с гробище. Няколко души управляват със СМС-и. Гробището обаче почна да оживява. Най-важната част от реформата започна да се случва и това са гражданите. Тук са не само граждани, но и магистрати. Това е революцията. Да живее революцията на реформата!".

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама