След като гласува "против", лекарският съюз очаква договореното да остане

13:09, 27 фев 16 / Политика 25 334 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Очакваме вече постигнатите споразумение със Здравната каса да останат, независимо от това, че съсловната организация се обяви против сключването на Национален рамков договор за 2016 година. Това каза председателят на Българския лекарски съюз Венцислав Грозев, цитиран от БНР.

Вчера съсловната организация обяви, че няма да подкрепи Националния рамков договор за 2016 година. Това стана по време на извънреден събор на лекарския съюз, който продължава и днес.

Според Грозев има два основни момента, които са породили недоверие у делегатите на събора на Българския лекарски съюз, заради които те са се обявили против подписването на договора.

"Българският лекарски съюз от няколко месеца насам декларира, че ако пръстовият идентификатор - тази електронна идентификация на здравноосигурените лица в лечебните заведения за болнична помощ, остава в рамковия договор, то този факт няма да бъде приет по никакъв начин", обясни една от причините Грозев.

По думите му другата причина е това, че всички наредби, които би трябвало да излязат до подписването на рамковия договор във връзка с подписване на му ги няма и не са в сила.

Някои от каса някои от участниците в събора обаче заявиха, че не са компромис, а унижение договореностите със Здравната каса.

"Липса на рамков договор означава, че работим по стария при това пък няма абсолютно никакъв смисъл от изработването на Здравната карта. Нещата са свързани помежду си. На базата на тази Здравна карта ще се определят какви са необходимостите за лечение на заболявания и то в различните области на страната. Не сме съгласни с всичко", обясни председателят на варненската колегия на лекарския съюз проф. Радослав Радев.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама