Велико Търново има нужда от специализирано звено за паметници на културата

13:57, 27 фев 16 / Култура 25 349 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Националното сдружение на общините в Република България, чиито председател на Управителния съвет вече е Даниел Панов, смята, че Велико Търново трябва да е сред градовете с обособено специализирано звено за паметници на културата. В настоящата си редакция, проектът за изменение на Закона за културното наследство предвижда, в общините с териториално деление да се създадат такива звена, които да се произнасят по проекти за реставрация и консервация на сгради - паметници на културата. 

Още от 2012 г. кметът Даниел Панов и екипът му работят за опазване на архитектурно-музейния резерват в старата градска част, който включва над 1500 индивидуални паметници на културата. Тогава във Велико Търново бе организирана национална дискусия, в която участваха 28 главни архитекти на общини с културно-историческо богатство. Подета бе и законодателна инициатива, която да помогне на местната власт да реши проблема със самосрутващи се постройки. 

Промените в закона и новите предложения, които бяха обсъдени днес на среща, организирана от местни депутати, ще бъдат внесени за разглеждане до 7-ми март.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама