ДОСТ не е партия на Ердоган, уверяват изселници

15:32, 27 фев 16 / Политика 25 461 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Това не е партия на Ердоган, това е партия на всички, които са напуснали България по една или друга причина. Това заяви  председателят на Федерацията на изселниците в тракийската част на Турция Недин Мюмюнов, изселен от София и роден в Кърджалийско, след заседанието на инициативния комитет за учредяване на новата партия на Лютви Местан ДОСТ (Демократи за отговорност, свобода и толерантност), предаде репортер на София Topnovini.bg.

Председателят на Конфедерацията на балкански изсленици Зюрфедин Али коментира, че е дошъл не като представител на изселниците, а като „обикновен български гражданин, който преди 26 години беше приднуден да се изсели от родината си". Той обясни, че към конфедерацията, която ръководи, принадлежат девет организаци и над 200 дружества. Отбеляза, че има близо 300 хил. души в Турция с право на глас в България.

Представителите на изселнциите в Турция разказаха, че последните два месеца са обиколили всички дружества, свързани с България. Пред тях те са поставили въпроса за политическата ситуация и най-вече тази в ДПС, като са изразили разочарованиято си от изявлението на Ахмед Доган от 17 декември, което е преляло чашата на търпението.

Али и Мюмюнов обявиха в отговор на обвиненията от представители на ДПС, че те не са изменници, а достойни български граждани. Като обявиха, че са дошли за учредяването на ДОСТ, за да има една по-демократична България. На въпрос как ще се финансира партията, Зюрфедин Али заяви, че не е уведомен как ще става това. Той допълни, че приходите ще идват от членския внос. Али каза още, че с учредителите на ДОСТ и ръководството ще дадат възможност на всички български граждани, живеещи в България, да станат членове на партията.

Общо беше мнението на част от делегатите, напуснали заседанието за учредяване на ДОСТ, че не са доволни от политиката, която води ДПС. Те заявиха още, че не знаят ДОСТ да е партия подкрепяна и финансирана от президента на Турция Реджеп Ердоган или неговия син. Учредителите, част от които са били и сред основателите на ДПС, казаха, че подкрепят идеите на ДОСТ за права и свободи на всички български граждани.

Друг от учредителите на новата партия на Местан коментира, че ДПС не заслужава името си. Според него тя е партия, която се намира в ръцете на бизнесмени - „не може един лидер на такава партия като ДПС, когато нейните избиратели живеят със 150 лв. пенсии, той да живее в някакви си Сараи и т.н.“. Той допълни, че ДОСТ не е нито протурска, нито проруска, а българска партия.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама