Абитуриент от Шумен стана част от бизнес екипаж на 21 век

16:01, 27 фев 16 25 1364 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Дванадесетокласникът от Природо-математическата гимназия в Шумен Илия Дечков е най-младият и може би най-ентусиазираният член на Младежката предприемаческа организация „Crew 21”. Той е един от основателите на новата структура, чието име в превод означава екипаж, а цифрата пък е препратка към 21 век. Създадена преди по-малко от месец, групата прави първите си стъпки.

„Целта е в Шумен да се създаде общност, която да генерира и подпомага бизнес идеи. Да се привлекат инвеститори и хората да видят изпълнени целите и мечтите си.

Аз не съм от тези, които се оплакват и твърдят, че в нашия град нищо не се променя. Това не е само в Шумен. Хората мрънкат, че държавата и управниците са виновни, но в крайна сметка не предприемат нищо. Не става така. Трябва да си позитивен, зареден и да случваш нещата”, смята Илия.  Упоритостта е отличителна черта и на зодията му Козирог.

19-годишният гимназист е първенец във всичките си житейски писти – пълен отличник, знаменосец на училището, доброволец в шуменския „Ротаракт” клуб, баскетболист, участник в международен интернет холдинг.

Макар че завършва паралелка по математика и информатика, абитуриентът вече е решил, че за в бъдеще няма да се занимава с информатика. Предпочита професията му да е свързана с работа с хора и общуване, а не с компютри.

Все още не е категоричен дали ще следва в България или в Холандия. Ако остане у нас се е насочил към Софийския университет, специалност „Регионално развитие” или пък "Икономика и предприемачество” в Американския университет в Благоевград.

Миналата година бил в Холандия, в град Венло и посетил Бизнесколежа, в който може би ще учи. Даже слушал 2-3 лекции там и му направили много добро впечатление атмосферата и хората. В аудиторията на колежа имало само 20-30 души и преподавателят знаел студентите по имена, а не както у нас, където залите са с по 300-400 студенти.

Училището приключва съвсем скоро и започва истинското „живеене”, мечтае Илия. Важно е натрупаните знания да се използват и извън школото.

„Каквото и да уча, където и да завърша, смятам да се върна в България, защото ми харесва, искам децата ми да отраснат тук, да бъдат българчета. Виждам се, след години реализиран успешно у нас”, планира абитуриентът.

И перифразира Хайтовия разказ „Дърво без корен” с разсъжденията, че сегашните младежи не са „дървета с корени”, трябва да обикалят, да се учат и да се образоват, но в крайна сметка да се върнат и да се опитат да развиват бизнес в България.

Родителите му са ветеринарни лекари - баща му д-р Пламен Дечков има амбулатория и магазин в Шумен, а майка му д-р Галина Иванова е началник на отдел в Областната дирекция по безопасност на храните.

„Те са моите ролеви модели, които ме карат да израствам”, казва с респект ученикът. Когато бил 16-годишен, баща му го завел на семинар на МЛМ компания и това го мотивирало да се пробва в този бизнес. Така докато е още в училище, трупал опит в продажбите и си осигурил допълнителен доход.

Илия има няколко идеи за бъдещето си, които са съвсем в зародиш. Ще ги избистри според образованието, което предстои да завърши. Преди време чел една статия, в която икономисти посочват, че в градове с население от средната класа вървят най-много заведения за бързо хранене и магазини за дрехи втора употреба. „Вероятно това важи и за Шумен, ако преброим колко нови дюнерджийници и секъндхенд-шопове са отворени в последната година”, шегува се момчето.

Почти не му остава свободно време, но обича да чете, особено книги за бизнес, а баскетболът го пренася в друго „измерение”. Илия е в градския отбор на юношите до 19 г. и в мъжкия тим на Шумен, който вече е във финалната шестица. Освен това тренира любимия си спорт и в училищния баскетболен отбор, с който миналата година станали сребърни медалисти на финалите във Варна.

Абитуриентът всекидневно оборва поговорката, че хората не могат да носят много дини под една мишница. „Предизвикателство е да отхвърляш догми, като тази че отличниците не могат да бъдат спортисти, или пък, че спортистите са глупави. Ако има мотивация и желание-всичко е възможно”, смята дванадесетокласникът.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама