Георги Търновалийски: Управлява ни „четириглава ламя”

14:16, 28 фев 16 25 897 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
„Нашите корени, нашата история ни повеляват да проявим смелост и характер, за да спасим държавата си” – заяви пловдивският депутатът от БСП Георги Търновалийски  пред мемориалния комплекс край яз. Въча по повод 72 години от героичната епопея на отряд „Антон Иванов”

В словото си той не спести критики към законите и политиките на управляващата коалиция в лицето на ГЕРБ, реформатори, псевдопатриоти и „лявата АБВ”. Всичките им действия Търновалийски определи като геноцид над българите, а самият управленски формат нарече „четириглава ламя”. „В тази драматична обстановка днес БСП като исторически мъдра и зряла политическа сила има тежката и отговорна задача да спре мракобесието, на което ни обричат фалшивите герои с техните „исторически компромиси”. Ние, социалистите сме носители на хуманната идея и на човеколюбивата философия за обществения ред, в които човекът живее достойно. Ние сме наследниците на социалистическата доктрина за свобода, равенство, справедливост. Нашата 125-годишна история ни повелява да проявим смелост и характер, за да спасим държавата си” – изтъкна пловдивският народен представител, а множеството го аплодира.

Стотици социалисти, симпатизанти на левицата и антифашисти отбелязаха с митинг поклонение пред мемориалния комплекс край язовир Въча 72 години от героичната епопея на отряд „Антон Иванов”. Събитието организираха Градския и Областния съвети на БСП – Пловдив, Сдружение „Памет и бъдеще”, градските и областните структури на Български антифашистки съюз.

В словото си пред насъбралото се множество народният представител от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Георги Търновалийски припомни десетдневните сражения на партизанския отряд, които се водят през февруари на 1944 година. В неравния бой срещу 18-хилядната добре екипирана армия и жандармерия загинали 121 мъже и жени, младежи и девойки от Антонивановци. „Тези смели българи, повечето от които в почти юношеска възраст, избират смъртта пред алтернативата да се примирят и приемат фашистката власт. Мотивите на този избор намираме в техния девиз „ Смърт на фашизма, свобода на народа”, подчерта пловдивския депутат.

Депутатът отбеляза стремежът на различни „модерни апологети и реформатори”  да подменят историческите фактите и да ги манипулират. „Целта е да лишат младото поколение от памет за събития, които открояват българския дух, дават национално самочувствие и формират критично мислене в подрастващите” – категоричен бе Търновалийски.

Венци на мемориалния комплекс положиха представителни групи от Батак, Кричим, Перущица, Пещера, Пазарджик. В поклонението се включиха живите партизани ген Димитър Стоилов и Комня Сотирова, както и 102 –годишният политзатворник Александър Николов. Цветя на паметника поставиха още Захари Георгиев, член на ИБ на НС на БСП, Атанас Петков, член на НС на БСП, доц. д-р Георги Йорданов – председател на БАС – Пловдив, общински съветници и млади социалисти. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама