Запечатаха бензиностанция в Бургас, продавала гориво менте

17:54, 28 фев 16 25 757 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Бензиностанция в Бургас е била запечатана заради продажба на некачествено гориво, съобщиха от МВР. Това се е случило след специализирана акция на ГДБОП на територията на столицата и още 15 областни града. Запечатани са били и обекти в София, Харманли, Варна и Плевен. Имената им обаче се пазаят в тайна. Вече са предприети действия по изтегляне на некачественото гориво от търговската мрежа. До момента общо са спрени от разпространение 17 000 литра, от които 8300 литра гориво за дизелови двигатели и 8700 литра автомобилен бензин. 

Други два обекта са затворени поради липса на Декларация за съответствие и проследимост.

Спрени от разпространение поради установени документални нарушения са 11 700 литра гориво за дизелови двигатели.

Най-често констатираните нарушения са свързани с установени разлика в касовата наличност, неработещ нивомер и електронна система фискална памет (ЕСФП), за която се предполага, че се използва за манипулиране на данните, подавани към НАП.

Сред негативните констатации в хода на проверките е използването на нивомерни измервателни системи (НИС) без валидни контролни знаци от метрологичен контрол. Установени са 13 такива случая, както и четири, при които бензиноколонките мерят в ущърб на клиента.

От ДАМТН са издадени предписания за спиране от употреба на колонките и извършване на проверка на системите.

Специализираната операция се провежда на територията на столицата и още 15 областни града - Перник, Варна, Бургас, Пловдив, Русе, Плевен, Враца, Монтана, Стара Загора, Габрово, Сливен, Добрич, Разград, Пазарджик и Хасково. В операцията участват служители на Министерството на вътрешните работи и външни държавни органи - Националната агенция за приходите, Агенция „Митници“, Държавната агенция за метрологичен и технически надзор и Държавна агенция „Национална сигурност“. Организацията, ръководството и координацията на операцията се осъществява от Центъра, действията се реализират под надзора на Прокуратурата на Република България.

За проверките е бил извършен предварителен подбор на фирми и търговски обекти, осъществяващи разпространение и търговия с течни горива, като на база на анализа са определени за проверка 50 бензиностанции и газстанции на територията на страната.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама