Бащата на ДПС: Българските турци нямат право на обучение, религия и език

18:12, 28 фев 16 / Политика 25 987 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Лютви Местан и Ахмед Доган могат да се бомбандират колкото си искат, но народът чака някой да го поведе и да го защити. Българските турци нямаме право на език, на религия, на образование. Имаме само едни новини на турски език за 10 минути по БНТ.

Това каза в ефира на БТВ един от съоснователите на ДПС Неджеметин Хак, наричан още "бащата на ДПС". Повод за коментара му стана отцепването на Лютви Местан от ДПС и създаването на партия ДОСТ.

Той посочи, че по време на прехода нито една от българските политически сили не е подкрепила мюсюлманите в страната ни. По думите му политиците не са направили нищо, за да спечелят мюсюлманите като електорат.

„СДС привлякоха някои такива хора, но само ги използваха. Направиха приватизациите, което е законният начин за кражба и днес не спират да обвинява турците, че са окрали всичко“, каза още той.

Хак добави, че не е видял нищо хубаво от "тази държава" и затова се наложило да бъде създадено ДПС – за да „утвърди, че в България имаме достатъчно малцинства, които трябва да бъдат защитени“.

„От бюджета не се е отделила една стотинка за нашите хора. Защо Турция трябва да ни дава пари за религия и образование, на кого си плащаме данъците? Против съм да дават пари. Искаме и култура, но няма с какво да я направим“, отсече Хак.

Той обясни, че българските турци искали да си празнуват празниците, но не им се позволявало.  

„Когато имаме Байрям дали имаме свободен ден? За всички други празници се дават почивни дни. Хората как да си направят Байрям като са на работа", запита един от основателите на ДПС.

Вчера Хак присъствал на учредяването на новата партия на Лютви Местан. Той обясни, че отишъл, за да види на къде е насочена подготовката за партията и останал приятно изненадан от „анализа на Местан за състоянието на политиката ту нас“.

„Аз не харесвам политиката тук. Трябва Местан или Доган да слязат при народа и да го изслушат, ако искат неговата подкрепа. Не да го търсят само на избори“, коментира Хак.

Според него именно голямата пропаст между политиците и народа е довела до постоянното напускане на членове от ДПС. Хак отбеляза, че „няма нищо вечно на този свят“, а големият проблем е, че „никой не иска да поеме отговорност“.

„Вътре в партията нещата врят, но хората искат действие и внимание. Ние, турците, не сме врагове в тази държава и като народ сме толерантни и никога не сме се противопоставяли на България. Аз обичам страната си дори повече от българите, защото ако те я обичаха колкото мен, нямаше да бягат в чужбина“, каза още Неджеметин Хак.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама