Реформаторският блок ще се разцепи на две, вещае политолог

19:12, 28 фев 16 / Политика 25 739 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Безспорно това е краят на Реформаторския блок във вида, в който го познаваме. Това обяви пред София Topnovini.bg политологът Димитър Ганев. Коментарът му е във връзка с разединението на блока по отношение на подписването на меморандума с ГЕРБ.

През седмицата стана ясно, че БЗНС на военния министър Николай Ненчев и партията на Корман Исмаилов - НПСД, все още не са решили дали ще сложат подписите си под новото коалиционно споразумение. До момента готовност за това са заявили от „Движение България на гражданите“ на Меглена Кунева и СДС, воден от икономическия министър Божидар Лукарски. В противоположния лагер са ДСБ и депутатите от Гражданската квота на реформаторите, които отказват да заявят подкрепата си за мнозинството в парламента.

„Тези непрекъснати разцепления и обединения в синьото пространство ги наблюдаваме през последните 15 години“, припомня Ганев.

Според него от Реформаторския блок ще произтекат две политически инициативи. Едната ще бъде новият проект на Радан Кънев около ДСБ, а другата – един все по-тесен съюз между ДБГ и СДС.

„Тези два лагера, които вече са поели по свой собствен път, ще се борят за наследството на Реформаторския блок“, убеден е политологът.

По думите му ДСБ разполага с моралното наследство на коалицията, след като Радан Кънев се оттегли в опозиция при депозирането на оставката на бившия правосъден министър Христо Иванов. Той се отказа от поста след приемането на конституционните поправки в края на миналата година. Димитър Ганев посочи, че ДБГ и СДС ще наследят името на блока, като перспективите не са цветущи нито за единия лагер в коалицията, нито за другия.

„До този момент ДСБ не напусна блока, но до няколко седмици това може да стане официално“, прогнозира експертът и допълни, че разграничаването на ДСБ е проличало отдавна с търсеното по-сериозно дистанциране от ГЕРБ и премиера Бойко Борисов в сравнение с отношението на ДБГ и СДС.

Според Ганев подписването на анекса ще има благоприятно влияние върху баланса, който се опитва да пази ГЕРБ. Споразумението ще запази реформаторското крило в правителството, а ДБГ и СДС ще се легитимират като реформатори и ще оправдаят своето участие във властта.

„С подписването на анекса те искат да кажат на своите избиратели, че реформите ще бъдат продължени, дори и ускорени“, поясни политологът.

Димитър Ганев счита, че следващите предсрочни парламентарни избори няма да са през тази година. Според него към този момент няма сериозна алтернатива на това управление и никой от сегашните парламентарно представени политически субекти няма изгода от предсрочен вот. При евентуален такъв политологът прогнозира ГЕРБ да увеличи своята тежест в парламента, тъй като в бъдещето Народно събрание ще попаднат по-малко формации, а и не се вижда коя от основните партии ще изкара по-добър резултат от този на последните парламентарни избори.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама