Няма да се закриват театри, обеща Христо Мутафчиев

19:33, 28 фев 16 / Култура 25 800 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Като синдикална организация Съюзът на артистите в България (САБ) няма да позволи закриването на театрални сцени в страната. Това заяви в Кърджали председателят на САБ Христо Мутафчиев, цитиран от БТА.

 

Мутафчиев бе в града заедно с Николай Станчев от УС на САБ и юрисконсултът Нина Антова за среща с творческия състав на театрално-музикалния център в Кърджали. Целта ѝ е била да се чуят проблемите на артистите и , по думите на Мутафчиев, да се предприемат адекватни мерки, за да не се стига отново до дългова спирала, което би довело до страхове, притеснения и проблеми, свързани със съществуването на театъра.

 

Според него проблемът в кърджалийския театър освен "тежко мениджърски е демографски и свързан с ниската покупателна способност на хората в областта". Местният театър обаче не е сред четирите в страната, "спрягани" в състояние дефицит.

 

Мутафчиев посочи, че един от повдигнатите въпроси на срещата е забавяне на трудовите възнаграждения и още утре ще бъде поискано обяснение от Министерство на културата защо се бавят заплатите.  

 

От съюза ще настояват също да бъде обявен конкурс за директор на театъра, след като от април 2015 г. длъжността се заема от временно изпълняващ.

 

На срещата с кърджалийските артисти са направени и три предложения, които САБ ще разработи и ще публикува на интернет страницата си. Това са инициирането на национална кръгла маса, на която да бъдат обсъдени нещата от театралната реформа; допитване за необходимостта от Закон за театъра при наличието на Закон за закрила и развитие на културата; и не на последно място - предложение за забрана в някои нормативни актове за временно изпълняващ длъжността "мениджър на театър".

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама