Започна събарянето на част от лагера в Кале, известен като „Джунглата“

17:11, 29 фев 16 / Свят 25 384 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Властите във Франция започнаха да демонтират бараките в южната част на бежанския лагер в северния пристанищен град Кале, съобщава „Фигаро“.

Два булдозера и около 20 строителни работници започнаха да събарят импровизираните бараки днес в 9 часа. На място са пристигнали 30 полицейски автомобила и два вана със служители от звеното за борба с безредиците.

"Ситуацията като цяло е спокойна",съобщи Стив Барбет, говорител на кметството в облас Па дьо Кале. Въпреки това един член на британската активистка група „Без граници” е бил задържан

"Изпълняваме нашите задължения мигрантите да напуснат лагера и ние ще продължим тази работа...така че работата по събарянето да може да продължи спокойно, а също така мигрантите да не са под натиска от активисти от „Без граници”, казаха от местната управа, която обвини активистите, че са заплашвали строителните работници.

В края на миналата седмица френски съд разреши събаряне на половината от южната част на лагера. 75% от бараките в южната половина на лагера са празни, след като през последните дни мигрантите бяха накарани да напуснат.

„Мигрантите са информирани за възможности за настаняване, служители на общината отговаряха на въпроси и предоставиха информация за автобуси, заминаващи за приемни центрове за лица, търсещи убежище. След публикуването на заповедта за експулсиране, държавните служби гарантираха, че разрушаването ще мине без насилие. Това ще отнеме време, вероятно седмици. Целта е да се обясни на мигрантите, че те не могат да останат тук, също така да им се разясни как да намерят подслон", коментира Стив Барбе

Активисти се опитаха да обжалват в съда за спиране евакуирането на лагера, който се използва от мигрантите като трамплин до крайната им цел - Великобритания.

Местните власти, които обещаха да не използват сила при евакуирането на мигрантите, обявиха, че 3 700 души живеят в лагера и че между 800 и 1000 ще бъдат засегнати от решението на съда. Но според благотворителни организации най-малко 3 450 мигранти има само в южната част, включително 300 деца без родители.

На изгонените мигранти са предложени фургони с отопление, разположени до лагера, но много от тях не искат да се местят там, защото няма много място в тях и движението е ограничено. На мигрантите също им се предлага да сепреместят в около 100 приемни центъра във Франция.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама