Разноцветни балони полетяха над Сливен за Световния ден на редките болести

17:18, 29 фев 16 / Общество 25 126 Topnovini
По света днес болните, пациентските организации и техните партньори обединиха  усилия, за да привлекат вниманието на обществото към проблемите на хората, страдащи от редки заболявания. С пускане на балони в небето и информационна кампания, за осма поредна година и Сливен отбеляза 29 февруари – Световен ден на хората с редки болести, който се чества всяка година в последния ден на февруари.

Пред Стария бряст, в знак на солидарност към милионите болни по света, сливналии  пуснаха разноцветни балони, символизиращи многобройните видове редки болести, което се осъществи по едно и също време в цяла Европа. В инициативата се включи зам.-кметът Пепа Чиликова, която пожела на страдащите от редки заболявания да имат силна воля, за да бъдат пример на всички с техния оптимизъм и вътрешна сила.

Тазгодишната тема на Деня е „Присъединете се към нас, за да се чуе гласът на хората с редки болести". Основната цел на темата е да се повиши осведомеността сред широката общественост и чрез нея да се достигне до хората, вземащи решения за бъдещето на пациентите с редки заболявания. Над 7 000 редки болести са познати по света, а повече от 400 000 души страдат от тях в България, посочиха организаторите.

Проявата в Сливен се организира от доброволци на БМЧК – Сливен, Националният алианс на хора с редки болести (НАХРБ) и Националната асоциация по мукополизахаридоза /НАМ/.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани