Москов готов да спре поръчката за “отпечатъците”

17:56, 29 фев 16 / Политика 25 530 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) трябва да даде приемлив за обществото отговор защо е избрала най-високата ценова оферта за изграждане на системата за пръстово идентифициране.

Днес стана ясно, че победителят е консорциумът “Стемо Гама консулт”, предложил цена от 447 хил. лв. с ДДС и един четец на биометрични данни на единична цена от 286.80 лева, пише Клуб “Z”. Класираната на второ място “Контракс” предложи цена от 109 хил. лв. с ДДС и 228 лв. за един брой четец.

“Нужни са адекватни отговори на въпроса за спечелената поръчка. Ако няма такива, през квотата на държавата в надзора (на НЗОК - бел. ред.), ще интервенираме”, каза министърът на здравеопазването д-р Петър Москов пред bTV. “Но освен цената, се вземат предвид сигурността и достоверността”.

Той посочи, че ако НЗОК не даде подобаващ отговор, “това ще бъде поредната обществена поръчка, която ще бъде спряна”.

“Но да не предпоставяме, че има нещо нередно”, призова министърът.

Той успокои и гражданите, че роднини на болни, възрастни хора ще могат да вземат лекарствата им от аптеките без да е нужно присъствие на човека, на когото е изписано даденото лекарство. “Ще се генерира уникален код, свързан с ЕГН на болния. В ГРАО има дърво на свързаност и системата знае, че вие имате майка или малолетно дете”, разясни д-р Москов. И поясни, че по този начин лекарствата ще могат да бъдат взимани без да е нужен пръстовия отпечатък на болния човек. По този начин ще могат да бъдат купувани и лекарства от “кмета на село в Родопите, който взима лекарствата на пет жени”, допълни министърът.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама