Производствените цени продължават да спадат

23:43, 29 фев 16 25 544 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Производствените цени в страната са се понижили през януари както на месечна, така и на годишна база, сочат данните на Националния статистически институт (НСИ). На годишна база понижението през януари е с 3,3% спрямо същия период през 2014 г. след спад с 3,6% през декември. На месечна база спадът е с 1% през януари спрямо предходния месец, когато също е отчетено понижение с 1 на сто.

Спад на цените спрямо предходната година е регистриран в добивната промишленост - с 9,7%, в преработващата промишленост - с 2,6%, и при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 4,5%.

При производството на основни метали се наблюдава по-съществено намаление на цените - с 9,3%, както и при производството на електрически съоръжения - с 1,5%, и при ремонта и инсталирането на машини и оборудване - с 1,1%. Увеличение е регистрирано при производството на текстил и изделия от текстил, без облекло - с 6%, и при производството на тютюневи изделия - с 5,3%.

На месечна база по-ниски цени са регистрирани в добивната промишленост - с 3,2%, и в преработващата промишленост - с 1,2%. При производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ няма изменение.

В преработващата промишленост се наблюдава по-съществено намаление на цените при производството на тютюневи изделия и при производството на химични продукти - по 1,2%. По-високи цени са регистрирани при производството на напитки - с 0,9%, и при производството на изделия от каучук и пластмаси - с 0,5%.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама