Под 100 к.с. в колите на младите шофьори искат реформатори

17:46, 30 мар 16 / Политика 25 944 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Младите шофьори да не могат да шофират автомобили с мощност над 100 конски сили, да не могат да карат през нощта без придружител с поне три години опит и задължително да носят обозначителни знаци в колата. Това предлагат няколко депутати от “Движение България на граждани” с внесени в Народното събрание поправки между първо и второ четене в Закона за движение по пътищата.

Според тяхното предложение “нов шофьор” е този, който не е навършил възраст от 20 години или такъв, който е получил шофьорска книжка за пръв път преди по-малко от 2 години.

В законопроекта от ДБГ предлагат и повишаване на глобите за шофиране без книжка – от сегашните 300 лева глоба, минималното наказание да ставне 1 000 лева, а за повторно нарушение се предвиждат глоби до 5 000 лева.

Реформаторите предлагат също периодът на задължителното ползване на зимни гуми да се съкрати заради променящия се климат – от срок между 1 ноември до 1 април се преминава към такъв между 1 декември и 1 март. За да се остави възможност за компенсиране на този период при климатични аномалии като студена и снежна есен или пролет, се предвижда министърът на вътрешните работи да удължи срока, в който е задължително да се кара със зимни гуми, но само ако има такава метеорологична обстановка, посочва още законопроектът.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама