Кмет и общински съветници обсъдиха предложението за облигационния заем

17:59, 30 мар 16 25 715 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Кметът на Сливен Стефан Радев и общинските съветници дискутираха предложението за облигационен заем, което ще бъда гласувано утре, на предстоящата сесия  на местния парламент.

„Мисля, че от доста време говорим за това предложение, съобщили сме нашите аргументи и всеки гражданин, който се интересува от темата, е получил достатъчно информация защо предлагаме облигационния заем, какви са предимствата и рисковете“, каза кметът.

Той направи разяснения по поставени от съветниците въпроси, сред които има ли възможност да се намали срокът на облигационния заем и лихвата да бъде фиксирана.

„Нашият най-голям проблем по отношение на задлъжнялостта е голямото обслужването на годишна база на задълженията главници и лихви. Единственият начин да намалим сумата за годишното обслужване на дълга е да увеличим срока на задълженията и това е една от основните ни цели. Дългият срок е полза на общината. Така зададени параметрите максимално позволяват да не дължим 15 години тези пари. Това е основния ни инструмент да намалим плащанията по дълговото бреме сега и в следващите години. Според мен, е най-добре да уплътним максимално този срок от 15 години. Затова не съм склонен за намаляване на срока и не мисля, че е добре за общината да върнем максимално бързо тези пари. Стремежът за бързо погасяване ще е  много натоварващ за следващите бюджети“, каза Стефан Радев.

По отношение на определяне на пределна граница на лихвата по облигационния заем, кметът посочи, че и към момента общината няма задължения, които да са фиксирани. „Всички заеми, които община Сливен има, са на плаваща лихва. Възможно е да бъде фиксирана, но практиката е дългосрочни кредити да са формирани на база плаваща лихва. Ако искаме фиксирана лихва, тя при всички случаи ще е по-висока, защото има рискова премия, която всеки кредитор ще постави, тъй като поема допълнителен риск, ако лихвите „тръгнат“ нагоре. Предлагам така да остане в решението, като се ангажирам да водя разговори с финансовите посредници, да го поставя като предложение, но не искам да отиваме на по-висока надбавка“, допълни кметът.

Той увери, че ако общината получи приемливи условия по кредита към „Дбанк“, той ще бъде изваден от облигационната емисия и тя ще бъде намалена с този размер. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама