“Шарли Ебдо” шокира с карикатура за атентатите в Брюксел

18:36, 30 мар 16 / Свят 25 772 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Печалноизвестното френско сатирично издание „Шарли Ебдо“ отново шокира с последната си зловеща карикатура, посветена на атентатите в Брюксел.

На корицата на брой номер 1236 от 30 март е изобразен белгийският певец Стромае на фона на отхвъркнали от разчленено от взривове тяло. „Татко къде си?“ е текстът към карикатурата с препратка към едноименната песен на музиканта, а на въпроса му се отговарят „Тук“, „И там“, „И там“.

Стромае е смятан за символ на мултикултурната и свободна Белгия.

Автор на карикатурата е художникът, известен с псевдонима Рис, пострадал от терористичната атака срещу "Шарли ебдо" миналата година.

Страшната картина шокира белгийци и французи, изразили негодувание в социалните мрежи. “Ще стигне ли “Шарли ебдо“ до дъното?“, пита и един от големите белгийски всекидневници.

Най-засегнат може да бъде самият Стромае, чийто баща е загинал при геноцида в Руанда, коментира в интервю пред в. "Фигаро" издателят Дидие Пасамоник. Според него обаче карикатурата напомня за страшната реалност на войната. Ако сме шокирани, то значи все още можем да реагираме, допълва той. Белгийци бързо са отвърнали с насрещна пародия на сатиричния всекидневник, съобщи в. „Фигаро“.

Близките на Стромае са шокирани от корицата на френския сатиричен вестник. Роднините на белгийският са възмутени от поредната провокация на изданието. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама