Болна от туберкулоза продавала храни във Варна

18:59, 30 мар 16 25 776 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Жена, болна от туберкулоза, е засечена да продава храни в много посещаван павилион във Варна. С нея е работела и контактната й колежка, която също би следвало да бъде отстранена, поне докато изследвания не докажат, че не е заразена. Това съобщи шефът на Областната дирекция по безопасност на храните д-р Златина Димова на днешното заседание на обществения и консултативен съвет по туризъм към община Варна.

По думите й през последните 3 – 4 месеца са зачестили и случаите болни от салмонелоза да работят в обекти за хранене. Тя призова хотелиери и ресторантьори да следят здравословното състояние на наеманите хора, тъй като често личните здравни книжки се заверявали формално. „Знам, че имате трудности с намирането на персонал, но дори когато назначавате неопитни служители, те трябва да са преминали професионално обучение по отношение на хигиената, работата с храни, контрола на т.нар. рискови точки в кухнята. Следете и за обработката на откритите барове, барбекюта, места за продажба на закуски, за да се избегне разпространението на зарази“, апелира д-р Димова.

През миналата година Комисията за защита на потребителите във Варна е направила 1306 проверки в туристически обекти, съобщи шефът й Илиян Станоев. Най-често допусканото нарушение в заведенията за хранене е непоставяне на удостоверението за категоризация на видно място. Глобата за него вече е увеличена и е от 1000 до 5000 лв. Не били редки и нарушения като липса на грамажи в менютата на ресторантите и необявяване на видно място на рецепциите на хотелите на цените на допълнително предлаганите услуги.

С промените в Закона за туризма безсрочните категоризации станаха срочни. Издадените от 2005 до 2007 г. вече не са валидни от края на миналата година, а срокът на издадените през 2008 г. изтича в края на тази година, припомни Станоев. Той увери, че и това лято комисията ще следи за нелоялни търговски практики. Миналата година при акции по отношение на предлагания алкохол в заведенията във Варненска област са взети 14 проби. Три от тях показали, че съдържанието на алкохол в сервираните напитки не отговаря на изписаното на етикета. Оправданията на търговците били, че не могат да контролират барманите, които разреждали питиетата на своя глава

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама