Ордените на Желю Желев редом до тези на останалите държавници в музея (снимки)

19:07, 30 мар 16 25 840 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Ордените на първия демократично избран президент на България Желю Желев се наредиха до тези на останалите държавници, предаде репортер на София Topnovini.bg.

Президентът Росен Плевнелиев официално откри обновената колекционна зала "Отличия на държавните глави на България" в Националния военноисторически музей (НВИМ). В нея за първи път бяха събрани и представени ордените на неговите предшественици - демократично избраните президенти Желю Желев, Петър Стоянов и Георги Първанов. Отличията са наредени до тези на на княз Александър I, цар Борис III и Тодор Живков.

В словото си държавният глава заяви, че с днешното събитие се показва една нова страница от историята на България. "Горд съм, че сме всички тук заедно. Вярвам, че и първият демократично избран президент д-р Желев, който ни напусна преди малко повече от година, би оценил подобаващо нашите усилия. Тази традиция на уважение към миналото, държавността и институциите ще намери и своето продължение в още един нов проект, който организираме заедно с президентите - президентската библиотека", припомни Плевнелиев.

Според него е важно децата на България да познават и знаят за най-новата ни история. "Дълг и отговорност е да разказваме по честен начин за всеки период от българската история", каза още Росен Плевнелиев. 

Преди малко повече от месец НВИМ показа ордените Желев, които бяха предоставени от дъщерята на държавния глава Станка Желева. Сред тях са високи отличия от Гърция, Португалия, Венецуела, Румъния, Южна Корея, Испания, Полша, Кипър, Франция, Македония. Изложен е и българският орден „Стара планина“ - първа степен, който е за приноса му в изграждането и утвърждаването на демокрацията.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама