Предстои почистване на коритото на река Добричка, кметът призова и гражданите за контрол

19:38, 30 мар 16 25 681 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
В следващите няколко седмици ще започне активно да се работи по почистването на коритото на река Добричка и продълбочаването на изхода му, обяви кметът на Добрич Йордан Йорданов на среща с пострадалите при наводнението на 19-20 юни 2014 г.

Той съобщи, че в момента тече процедура по Закона за обществените поръчки за избор на фирма, която ще трябва да почисти дерето и да възстанови корекцията на река Добричка в участъка от околовръстен път (посока с. Богдан) до включване на приток Сердика. Той увери живеещите в района, че лично ще отиде на място, за да видят заедно, че избраната фирма-изпълнител започва работа.

На този етап се говори за продълбочаване на дерето, а на следващ ще се сложат и бетонните стени. „Целта е сега поне продълбочававето да стане, за да отпушим тази тапа“, каза Йорданов. И допълни, че почистването на дерето е запланувано да се извършва всяка година. „Но, тук въпросът не е да го има заложено почистването, а да се чисти, да има контрол. Не някой да вземе пари за нещо, което не е извършено“, каза кметът.  И призова, освен Общината и гражданите  да упражняват контрол и при забелязани нередности да подават сигнал. „Защото вие живеете тук, ние искаме да помогнем на вас, а и почистването се извършва с пари от вашите данъци“, посочи Йорданов.

Основният въпрос, който гражданите поставяха е, какво ще направи Общината, за да не се повтори бедствието, при което много от тях загубиха домовете си.  „Дейностите са по поддръжка на съществуващата корекция на реката. Има направен проект, по който трябва да бъде изработена корекцията на реката по цялата дължина. Този проект не е изпълнен целият. Когато е трябвало да започнат работите по изпълнението, се оказало, че парите, които отпуска държавата, стигат за половината. Затова е изпълнена половината от входа откъм с. Богдан до бул. „25 септември“. След улица „Поп Богомил“ не е правено нищо. Проблемът е също и този, че проектът въобще не предвижда сериозни мерки за продълбочаване, разширяване на дерето след ул. „Поп Богомил“, обясни зам.-кметът арх. Боян Коларов. Той посочи, че специалистите от Камарата на инженерите два пъти са правили проверка и са писали доклади, на които никой не е обърнал внимание. Докладът, който сега се изготвя от хидроинжерените, се очаква да повтори предишните, а именно – че цялото дере от ул. „Поп Богомил“ нататък трябва да бъде продълбочено, разширено, облечено с бетон. Той очаква проектът да бъде допълнен и разширен въз основа на този доклад. Обмисля се както възстановяване на язовир Сердика, така и неговото дублиране.

„Назад във времето – от 60-те години насам, има натрупване на взети грешни решения. Те не са взети от лошотия, а защото много дълго време не е имало наводнения и хората са решили, че тези разливни зони не са необходими“, посочи арх. Коларов.

На въпроса на гражданите какво се прави оттук нататък той обясни: „Търсим пари, за да си изпълним проекта. Да убедим националното управление на държавата, че това мероприятие задължително трябва да бъде проведено“. И добави, че ще разчита и на подкрепата на граждански сдружения.

Някои от потърпевшите алармираха кмета, че, независимо, че къщите им са паднали при наводнението, те продължават да получават съобщения за дължим данък. Кметът Йорданов се ангажира лично да провери въпроса, след което гражданите ще бъдат информирани.

На въпрос знае ли се кой е виновен за наводнението кметът отговори „Причините за наводнението се знаят.“ Ще търсим законови варианти да потърсим сметка на виновните, каза още кметът.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама