Етичната комисия изслуша родителите на самоубилия се съдия Цветан Ценов

19:59, 30 мар 16 25 763 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
На извънредно заседание днес, Комисията по професионална етика и превенция на корупцията изслуша Маша Стоянова и Стефан Ценов Стоянов, родители на починалия Цветан Ценов, съдия от Софийски районен съд. Това съобщиха от пресцентъра на ВСС.

Те бяха помолени от председателя на комисията Ясен Тодоров да разкажат това, което знаят за обстоятелствата около работата на съдия Ценов и причината поради която е сложил край на живота си. Образуваната проверка е по сигнал на Стефан Стойков и Николай Панков.

„Няма как да изложа съдържанието на самото изслушване в детайли, защото много лични моменти имаше в изказванията на майката и бащата. Нека ценим тяхната мъка“, каза Тодоров след заседанието според „Монитор“.

Цветан Ценов почина на 18 февруари при падане от междуетажна площадка в кооперацията, където е живял, в столичния квартал „Връбница”.

На 18 април комисията реши да покани на изслушване и председателя на Софийски градски съд Калоян Топалов, съдия Радостина Данаилова, ръководител на Търговското отделение в СГС, както и съдията, с когото Цветан Ценов е работил в един кабинет. Тогава пред журналисти Ясен Тодоров каза, че етичната комисията е поискала информация за хода на досъдебното производство по случая.

След заседанието днес стана ясно, че Комисията по професионална етика и превенция на корупцията е възложила на Комисия „Публична комуникация” да обобщи медийните публикации във връзка с кончината на съдия Ценов, както и твърденията и изказванията на председателя на СГС пред медии, в които според родителите на Ценов има сериозни противоречия.

Калоян Топалов беше обвинен от съветника на премиера Борисов Яне Янев, че е оказвал психически тормоз на съдия Ценов. Председателят на градския съд беше подложен и на натиск от редица медии, че той е отговорен за смъртта на Цветан Ценов.

Към преписката образувана по сигнала на Ст. Стойков и Н. Панков е присъединена преписката по сигнала от проф. Недим Генджев – председател на Висшия мюсюлмански духовен съвет, по повод производството по вписване на мюсюлманското вероизповедание, както и Декларацията на Управителния съвет на Българската съдийска асоциация от 19.02.2016 г.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама