Непознатата Индия се разкрива в Сливен

17:14, 31 мар 16 / Култура 25 582 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Посолството на Република Индия, Индийският съвет за културни връзки, Индологическа фондация "Изток-Запад" и Художествената галерия "Димитър Добрович" представят фотоизложбата "Религиите в Индия" в Сливен.Изложбата с фотографиите на Шри Амит Мехра ще бъде открита тази вечер.

Амит Мехра е един от водещите фотографи в Индия и през последните двайсет години работи в областта на архитектурната, рекламната и документалната фотография. Сътрудничил е на редица международни агенции и издания, сред които Time, Der Spiegel, Elle, Elle Décor, Architectural Digest Condensate, Gallerie и National Geographic.

Негови снимки са участвали в изложби в Ню Йорк, Лондон, Токио, Мадрид, Мелбърн, Дака, Делхи и Мумбай. Фотографии на Мехра са включени в постоянната сбирка на фондация „Габарон“ в Испания и на музея „Сагамихара“ в Япония. Книгата му "India, A Timeless Celebration" печели престижната награда „Най-добър фотограф на годината - Азия“ на музея „Сагамихара“, Япония. Най-новата му книга "Kashmir" е посрещната възторжено заради безпощадния и дълбоко личен поглед на автора към региона. Амит Мехра активно обучава млади фотографи и в момента работи над две нови фотокниги: Sufis: Messengers of Peace и Roznaama.

Индия притежава изумителни по своето разнообразие и екзотичност забележителности, хора и култура. Огромната географска пъстрота на Индия приютява прелестите на многобройни светове, които могат да бъдат преживяни по нейните ширини: от спиращите дъха планини със заснежени върхове и опияняващите борови гори до тропическото очарование на дълги плажове, галени от вълните, и окъпаното в слънце вълшебство на пясъчните дюни в пустинята Тар. Обхванала цялата гама на духовността – от фината, дълбоко вкоренена мистичност до жизнената будност, струяща от нейните храмово-архитектурни чудеса – Индия представлява настроението и посоката на осъзнаването на мигa. Изложбата е пъстра мозайка на различните религии в Индия – многолики като самата страна. Тя отразява изконния индийски дух на празника, превърнал цивилизацията на субконтинента в уникално световно явление. Различните религии, изповядвани пламенно и всеотдайно, и техните празници са скъпоценните камъни в короната на индийската култура. Тържествата са ежегодна интерлюдия в светската рутина на бита, а ярката им жизненост подсилва уханието на всеки сезон.

Точно както по време на Холи, пролетния празник на цветовете, честван в цяла Индия от всички религии, хората попиват всички багри и ликуват в единение без граници. Всяка религия добавя нови празници, всяка е тържество на изобилието от богати традиции, спазвани от незапомнени времена. Суфийските светци например имат многобройни последователи и сред хиндуистите, и сред мюсюлманите в цялата страна. Суфизмът прославя не само живота, но и смъртта, защото тя е сливане с върховната вездесъща сила.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама