Седем етнически общности в Пловдив подписаха меморандум за толерантност

18:55, 31 мар 16 25 532 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Седем етнически общности в Пловдив с принос в историята подписаха меморандум, с който декларират съвместна дейност в сегашни и бъдещи проекти, свързани с толерантността, както и ненамеса в религиозните и политическите дела. Подписи под документа положиха в новооткрития Дом на етносите председателите на фондация "Задно" журналистиките Екатерина Костова и Лалка Златанова и членовете на Консултативния съвет към нея.

"Гордея се с това, което сте направили, общностите в Пловдив от векове живеят заедно, но има нужда това да се показва все повече", каза при откриването кметът на Пловдив Иван Тотев. Поздравителни адреси изпратиха премиерът Бойко Борисов и от Администрацията на Президента на Република България Росен Плевнелиев.

Oсновната идея е на база вековните традиции и общата история да се приобщят представителите на всички етноси в съвременния обществено-културен живот на града, да се подпомагат различни техни събития в контекста на развитието на Пловдив като културна столица на България, Европейска столица на културата през 2019 г. и атрактивна дестинция в международния културен туризъм.

На официалното откриване на Дома на етносите днес присъстваха д-р Константин Емелин, аташе по културните въпроси на Руската федерация, турският консул в Пловдив Мурат Мухаджъроглу и италиянският консул Джузепе ди Франческо, заместник-кметовете по култура и туризъм Амелия Гешева и по социална политика Георги Титюков, представители на арменската, българската, еврейската, италианската, ромската, руската и турската общност.

Домът отвори врати с подкрепата на Международен панаир - Пловдив, и почетния консул на Русия в Пловдив Георги Гергов. Първата изложба е "Избрано" от колекцията на Дарик радио с творби на 25 автори, сред които арменци, евреи, македонци, румънци, сърби, турци и други, участвали в пленерите "Звук и цвят". В концепцията "Заедно" са изложени и картини на големите пловдивски художници Атанас Хранов, Ицко Мазнев, Станимир Видев и Кольо Карамфилов.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама