Прекратиха концесията за пострадалия при наводнение язовир Смолница 1

19:31, 31 мар 16 25 648 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Концесията за язовир „Смолница 1“ ще бъде прекратена поради настъпили форсмажорни обстоятелства. Това реши на заседанието си днес Общинският съвет на община Добричка.

Решението бе взето след молба от концесионера ЕТ "Живец - Николай Николов". В нея той посочва, че наводнението през юни 2014 г. е нанесло сериозни щети на язовира и той не може да се ползва по предназначение. Язовирната стена е пропаднала и в момента съоръжението е сухо.

Високата приливна вълна е допринесла за образуване на допълнителни наносни отлагания, с което полезният обем на язовира би намалял.

Според концесионера, непостоянният и нисък приток на вода поставят под въпрос дали язовирът би могъл отново да възстанови предишното си ниво, което го прави неизползваем за риборазвъждане. Освен това, са заличени непрекъснатите усилия и инвестиции за поддържането на язовирната стена и съоръженията към нея в изправно състояние, както и на крайбрежното пространство.

Експерт-хидроинженер е дал становище, че е нецелесоъбразно язовирната стена да се премахне и след това да се изгради отново.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама